Skal overvåke alle

Kundenes sikkerhet er årsaken til at samtlige kunder skal overvåkes. – Det er kun politiet som kan komme og be om å få se på opptakene. Vi har ingen overføring av bilder til noen sentral der det sitter vektere og ser på, sier Åge-Christoffer Lundeby.

Publisert

NSB skal overvåke alle passasjerene på sine "Flirt"-tog. (Illustrasjonsfoto)

Lundeby er kommunikasjonssjef i NSB, og sier til Aftenposten.no at det er samtlige nye ”Flirt”-tog som skal utstyres med kameraer for å filme passasjerene når de stiger på, sitter i toget og når de forlater det.

Hensikten med kameraene, som av NSB kalles trygghetskameraer, er ifølge Lundeby å øke passasjerenes sikkerhet. Til Aftenposten.no sier han at kameraene ikke skal brukes for å avsløre folk som kaster søppel eller søler kaffe på gulvet.

– Det er bare politiet som kan komme og be om å få se på opptakene etter at noe har skjedd, sier Lundeby til Aftenposten.no.

NSB har fra før ettermonterte kameraer i noen av sine lokaltog, men ”Flirt”-togene er ifølge Aftenposten.no de første som får slikt utstyr montert som standardutstyr fra fabrikken.

Til Aftenposten.no understreker Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, at det er viktig med gode rutiner fra NSB sin side med tanke på hvem som får tilgang til bildene fra togene.

– Vi liker ikke at de kaller det trygghetskamera. Det beste er å kalle en spade for en spade, og si at dette er videoovervåkning for å forebygge kriminalitet, sier Skåra til Aftenposten.no.

Powered by Labrador CMS