Prestrud-brann060.JPG

Skjønner ikke at de tør

De siste ti årene har 25 mennesker mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger. Beregninger viser at 150 000 hytter kan stå uten røykvarsler som virker.

Publisert

59 prosent av personer under 30 år på hyttetur er ikke flinke til å sjekke røykvarsleren. (Arkivfoto: Even Rise)

– I sommerferien tar mange unge med seg venner på hytta for å feste og ha det hyggelig. Jeg skjønner ikke at de tør å legge seg til å sove i en hytte uten å ha røykvarsleren i orden. Selv små mengder røyk kan være dødelig, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Beregningen gjort av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening, viser at 29 prosent av hytteeierne i Norge ikke har byttet røykvarslerbatteri i løpet av det siste året. Hele åtte prosent av hytteeierne opplyser at de ikke har røykvarsler i det hele tatt.

– Tallene er alarmerende. Hyttene ligger i mange tilfeller utenfor allfarvei, noe som vanskeliggjør varsling og medfører lengre utrykningstid for brannvesenet, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring.

– Når en hytte først brenner, kan skadene bli omfattende, legger han til.

I fjor hadde forsikringsselskapene skadeutbetalinger etter hyttebranner på 272 millioner kroner. Dette var en økning på ti prosent fra året før.

– Røykvarsleren er det viktigste livreddende brannverntiltaket på hytta. Alle hytter skal ha minst en fungerende røykvarsler, i tillegg til brannslokningsapparat eller husbrannslange. Folk er kanskje ikke klar over det, men kravene til brannsikkerhet er de samme i hytter som vanlige boliger, sier avdelingsleder Kari Jensen i DSB.

Ifølge en pressemelding fra DSB er de unge minst flinke til å passe på at røykvarsleren på hytta er i orden.

Powered by Labrador CMS