Spionerer på toppledere

Ti toppledere har hittil i år blitt utsatt for dataangrep. Det fryktes nå at statshemmeligheter kan havne i feil hender.

Publisert

Ifølge Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon, Norcert, blir spionforsøk mot norske nøkkelpersoner stadig mer avanserte.

Det er NRK som har nyheten om spioners økende interesse for norske toppledere.

– Forsøkene på dataspionasje blir mer avanserte. Vi oppdager stadig flere av angrepene, sier informasjonssjef i nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Berg Veire til NRK.

Hadde ikke angrepene blitt stoppet, er det sannsynlig at stats-, forretnings- og teknologihemmeligheter kunne kommet på avveie.

– Norge kunne tapt mye på slike angrep. Vi kunne mistet kontrakter eller stått farligere i forhandlingsposisjoner, sier Veire til NRK.

Antall saker Norcert håndterer, har ifølge NRK tredoblet seg de siste fire årene.

Direktør Erland Løkken i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) sier til NRK at folk generelt er for naive. Veire understreker at eposter med et vedlegg kan se troverdig ut, men at datamaskinen kan bli infisert når vedlegget forsøkes åpnet.

– Toppledere og nøkkelpersoner sitter på mye sensitiv informasjon som er interessant for andre. Enkelte av angrepene er rettet mot få personer, og det er gjort et arbeid på forhånd for å finne ut hva slags informasjon personene sitter på, sier Løkken til NRK.

"
Powered by Labrador CMS