IMG_2397.JPG
IMG_2397.JPG

Tidsspørsmål når den første Facebook-oppsigelsen kommer

Arne Røed Simonsen er spent på hvor lenge det går før en norsk arbeidsgiver sparker en ansatt for noe vedkommende har skrevet på sosiale medier.

Publisert

Arne Røed Simonsen mener bevisstgjøring rundt bruken av sosiale medier må settes på dagsorden i langt større grad enn mange gjør i dag.

– Spørsmålet er ikke om det kommer til å skje. Spørsmålet er når det skjer, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

Under temadagen for NHO Service sine medlemmer i sikkerhetsbransjen i går, mandag, hevdet han at sosiale medier i utgangspunktet ikke er farlig for næringslivet.

Forutsetningen er imidlertid at det foreligger en bevisstgjøring rundt bruken. Dette gjelder for bedriftenes egen delaktighet på de sosiale nettsamfunnene, og ikke minst for hva de ansatte tillates å legge ut.

– Det er urovekkende at enkelte arbeidsgivere er mer bekymret for de ansattes tidsbruk på sosiale medier, enn hva de ansatte faktisk legger ut for offentligheten. Det finnes mange eksempler der ansatte, kanskje til og med uforvarende, legger ut opplysninger om seg selv, hvor de til enhver tid er eller om forhold på jobben som kan være skadelige. Og det er viktig å huske at det som en gang legges ut på internett, for alltid vil være der, sier Røed Simonsen.

Han understreker at arbeidsgivere har anledning til å regulere hva arbeidstakeren kan publisere om virksomhetsrelaterte forhold. Dette gjelder på så vel private hjemmesider som ulike nettsamfunn. Forutsetningen er at reglene kommuniseres ut på en tydelig måte i bedriften.

– Et slikt regelverk må være godt kjent for de ansatte, og har ikke tilbakevirkende kraft. Men er det først utarbeidet et slikt regelverk som de ansatte er informert om, står arbeidsgiveren sterkt dersom en ansatt publiserer noe på tvers av dette. Så vidt meg bekjent har det ennå ikke blitt prøvet noen slik oppsigelsessak for domstolen i Norge, men det vil garantert komme, sier Røed Simonsen.

I artikkelen Sosiale medier, en pest og en gledepå NSR sine nettsider, har Arne Røed Simonsen skrevet mer utfyllende om tema.

Her kan du lese en artikkel skrevet av direktør Erland Løkken i NSR med advarsel om lagring i dagens digitale tidsalder og eventuell misbruk av dette.

"
Powered by Labrador CMS