- Tror tyvene spanet på vekteren

Fem menn er siktet for tyveri av 22 tonn ferdigpresset kobber fra Oppland Metall. Tyvene slo til to minutter etter at en vekter hadde forlatt stedet, og innehaveren tror derfor det er drevet spaning i forkant.

Publisert

– De har trolig kartlagt sikkerhetsrutinene og vekterens bevegelser over tid. Vi har vektertjeneste som er innom fem ganger hver natt. Jeg føler meg sikker på at de har gjort observasjoner som tilsa at de følte seg sikre på ikke å bli oppdaget, så lenge vekteren akkurat hadde vært hos oss.

Det sier Tord Linnerud ved Oppland Metall. Men tyvene hadde ikke rekognosert godt nok. For inne hos metallfirmaet i Hunndalen på Gjøvik var tilfeldigvis en ansatt på jobb seint søndag kveld.

– Vi ble utsatt for innbruddsforsøk tidligere på kvelden. Det var trolig de samme gjerningsmennene som kom tilbake. Den av våre ansatte som var på jobb, ble bundet og slått. Han klarte å komme seg løs umiddelbart etter at tyvene stakk av gårde med 22 tonn sammenpresset metall, spesialverktøy og 159 katalysatorer, sier Linnerud.

På tross av den røffe behandlingen, klarte mannen å varsle kolleger. Deretter ble politiet varslet.

Tyvene, som er fra Romania og Serbia, ble stoppet lenger sør i Oppland senere på natta. Da kjørte de henholdsvis en svenskregistrert lastebil og en franskregistrert personbil. Siktelsen mot dem utvides trolig til grovt ran.

Tord Linnerud understreker hvor sårbart det kan være dersom vektere opptrer forutsigbart. Han satser nå på betydelig fysisk sikring av anlegget. Tyveri av kobber utført av mobile vinningskriminelle er blitt et betydelig problem i hele landet.

Powered by Labrador CMS