P1000665.JPG
P1000665.JPG

Vil bekjempe voldtekter med alternativt politi

Hittil i år har det vært dobbelt så mange overfallsvoldtekter i Oslo enn det var i hele 2010. Høyre, med André Oktay Dahl i spissen, mener byen må vinnes tilbake med en frivillig politistyrke som skal forebygge kriminalitet uten å utøve makt.

Publisert

Det frivillige politiet som Høyres André Oktay Dahl ser for seg, minner om en utvidelse av den allerede etablerte ordningen med Oslo-vakter. (Arkivfoto: Even Rise)

Den friville politistyrken som Høyre foreslår å sette inn i Oslo, fremstår umiddelbart som ganske lik Oslo-vaktene. Disse er satt inn i området Vaterland, langs Akerselva og Grünerløkka. Per i dag leier Oslo kommune vektere fra G4S til å håndtere situasjonen på disse stedene. Vaktene forebygger kriminalitet ved sin tilstedeværelse, i tillegg til at de utøver ulike servicetjenester for folk i området. Det finnes blant annet eksempler der folk har vært så redde at vekterne har fulgt de hjem. Ordningen kom i gang igjen tidlig i september, etter å ha ligget brakk en stund.

Det er Aftenposten som skriver om eksplosjonen i overfallsvoldtekter i Oslo. Stortingspolitiker André Oktay Dahl (H), som også er nestleder i justiskomiteen, betegner økningen som en skandale. I den forbindelse nevner han overfor avisen at justisminister Knut Storberget har karakterisert overfallsvoldtekter som ”nestendrap”.

Ifølge VG foreslår Oktay Dahl blant annet at en ordning med at frivillig politi prøves ut i Norge.

– Den frivillige politistyrken skal ikke utøve makt, men skal følge med i byen og forebygge kriminalitet. I tillegg vil Høyre ha mer politi i gatene, bedre etterforskningskapasitet og raskere undersøkelser av DNA-prøver, skriver VG.

– Frivillig politi kan gi mange flere øyne ute i gatene. Dette er prøvd ut med hell i Canada, skriver Aftenposten.

– Mange føler uro, både kvinnene selv, foreldre og familie. Fortsatt er Oslo en trygg by, men trygghet skal også være å gå i sentrum uten å være bekymret, sier byrådsleder Stian berger Røsland, som i Aftenposten støtter Oktay Dahls forslag om frivillig politi som et ledd i kriminalitetsbekjempelsen.

André Oktay Dahl har tidligere snakket varmt for at sikkerhetsselskapene kan være en aktuell kandidat til å overta deler av fangetransporten i Norge. Dette for å frigjøre politiressurser. Da han sa det hadde han arbeidsuke i sikkerhetsbransjen i regi av NHO Service.

– Det finnes så mye kompetanse i den seriøse delen av vakt- og sikkerhetsbransjen at jeg ikke er bekymret for private innslag, har han tidligere uttalt til Aktuell Sikkerhet. Her kan du lese om Høyrepolitikerens første dag i arbeidsuka som vekter.

"
Powered by Labrador CMS