Vil lagre butikkovervåkning i 90 dager

I dag har butikker lov til å lagre bilder fra overvåkningskameraer i sju dager. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke vil utvide til 90 dager.

Publisert

- Et sleipt forslag, mener Handel og Kontor om at butikker skal få lagre overvåkningsbilder i tre måneder. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Verden har forandret seg, sier Inger Lise Blyverket til VG Nett.

Hun er leder i Virke, og mener butikknæringen må likestilles med post og bank. De har ifølge VG Nett lov til å lagre overvåkningsbilder i opp til tre måneder. I dag må butikkene slette sine opptak etter sju dager.

I et brev til Arbeidsdepartementet skriver Virke at butikkene også må få lov til å lagre lydopptak på lik linje med reglene som gjelder for post og bank.

– Det har skjedd en utvisking av skillene mellom post og bank på den ene siden, og butikk på den andre siden, heter det ifølge VG Nett i brevet.

Blyverket presiserer overfor nettstedet at det er videoopptak Virke er mest opptatt av, spesielt for butikker med post- og eller banktjenester.

– Vi ønsker ikke å overvåke mer enn nødvendig. Men vi vil heller ikke at det skal være slik at det er fritt frem for kriminelle. De kriminelle miljøene er også fullt klar over hvilke regler som gjelder for overvåkning, sier hun til VG Nett.

VG Nett skriver at avdelingsdirektør i Datatilsynet, Kim Ellertsen, ikke er overbegeistret over forslaget.

– Om du går inn i en bank eller på et postkontor, er folk inneforstått med det inngrepet som det medfører i personvernet. Men om man bare skal handle melk og brød i en butikk som også har post og bank, blir det annerledes, sier han.

Hos VG Nett kan du lese mer om hva sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke mener, og blant annet om Handel og Kontors oppfatning om forslaget som de karakteriserer som ”sleipt”.

"
Powered by Labrador CMS