hund2lite.jpg

Vakthund på nye måter

Hunder får stadig nye oppgaver. Nå brukes de til å finne kreft, varsle epilepsi- og diabetesanfall, pustestopp om natten og når folk holder på å dø.

Publisert

Med en luktesans som er 100 ganger bedre enn hos oss mennesker, har hunder lenge blitt trent til å bruke nesen i menneskets tjeneste.

Nå pågår det en revolusjon i hva hunder kan brukes til.

– Hunder har lenge blitt brukt til å finne bomber, mennesker som er tatt av snøskred, narkotika i bagasje og mugg i boliger. Nå har vi kommet flere skritt lenger, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

TV-kanalen Animal Planet sender nå en serie dokumentarprogrammer som heter Eukanuba Extraordinary Dogs. Her får seerne innblikk i hvor gode hjelpere hunder nå har blitt.

– Hunder har egenskaper som folk flest kanskje ikke er klar over, sier Bredal.

Varsler dødsfall

TV-serien viser hunder som blant annet varsler diabetesanfall før de inntreffer, pustestopp hos pasienter med søvnapné, og tidlige stadier av kreft.

Stadig flere hunder utplasseres i fengsler og sykehjem, der de gjør folk friskere.

– Det er bevist at stressnivå og blodtrykk synker når man klapper en hund. Fanger som får ansvar for en hund viser mer omsorg. Slagpasienter som har hund, lever lenger enn de som ikke har det, sier William Bredal.

Hunder har uante helseegenskaper. Foto: Morguefile, Seemann.

Norske miljøhunder

I Norge har ikke bruken av hunder kommet like langt som i land som USA og Australia, der mange av eksemplene i TV-serien er hentet fra.

Men bruksområdet utvides stadig i Norge også. Hunder jobber i dag som miljøarbeidere både ved norske sykehus, fengsler, sykehjem og skoler, i tillegg til i Forsvaret, Tollvesenet, Politiet og som førerhunder.

Kilde: Newswire, Dag Øyvind Olsen

Powered by Labrador CMS