Mobiltelefon

Statsråd refser Telenor

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor får kraftig kritikk av næringsminister Trond Giske etter lammelsen i mobilnettet.

Publisert

Næringsminister Trond Giske

Mobilen er blitt så viktig for oss, i vår kontakt med barna, på jobben, ja, i alle sammenhenger, at vi må kunne stole på at det fungerer, sier statsråden til VG Nett.

Giskes departement eier 53,97 prosent av aksjene i Telenor. For første gang gikk han onsdag ut og kritiserte konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Næringsministeren ga klart uttrykk for hva han mente om at mer eller mindre alle Telenor-kundene mistet mobilforbindelsen over lang tid.

– Vi er nødt til å ha trygghet for at systemet fungerer og ikke faller sammen. Jeg følger saken nøye, men oppfølgingsansvaret ligger ikke hos meg som eier, men hos Post- og teletilsynet, sier Giske til VG Nett.

De fleste regjeringsmedlemmene VG Nett har vært i kontakt med, tror ikke Baksaas må forlate konsernlederjobben som en følge av sin håndtering av mobilskandalen.

Baksaas har måttet tåle mye kritikk fordi han valgte å delta på fest i København framfor å fronte krisen rundt mobilnettet som lå nede.

Det var Dagens Næringsliv (DN) som avslørte at Baksaas var på fest i København.

– Baksaas burde droppet festlighetene i København. Ikke fordi hans tilstedeværelse ville spilt så stor rolle fra eller til, men på grunn av de signalene hans fravær sender, slår DN fast å lederplass.

– Dette var skikkelig dramatisk, særlig fordi det falt sammen med flommen på Østlandet. Derfor ble det dobbelt ille. Men det overrasker meg egentlig at et så stort og solid selskap som Telenor får så store problemer. At det tar så lang tid før de fikk rettet opp i det, og de fortsatt ikke er helt sikre på årsakene, er ikke akkurat betryggende, sier Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter til VG Nett.

– Situasjonen vi havnet i var svært alvorlig. Vi er helt avhengige av kommunikasjon for å fungere, uttalte justisminister Knut Storberget til NRK.no i helga.

– Bortfallet av mobilnettet har påvirket beredskapen, men det ser ut til at både hovedredningssentralen, politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har klart å etablere en god kommunikasjon mellom nedetatene, sa Storberget.

– Det er ikke akseptabelt at håndtering av ulykker, branner og kriser baseres på bruk av mobiltelefon. Derfor er utbygging av nødnett en nødvendig investering som vil styrke beredskapen og samfunnssikkerheten vesentlig, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB.

I utlandet er det i langt større grad enn i Norge mulig å gå over til en annen operatør dersom operatøren mobilabonnenten bruker faller ut. Spørsmålet om hvorfor Norge ikke har en slik løsning, er fra tid til annen reist, men er i høyeste grad aktualisert i disse dager.

Powered by Labrador CMS