En av fire avslører at huset står tomt

– Statusoppdatering på sosiale medier om planer for ferien, kan i prinsippet fungere som invitasjon for tyver. Hver fjerde huseier som er aktiv på Facebook og Twitter offentliggjør at han/hun ikke er hjemme.

Publisert

Det sier Therese Lundberg hos lås- og sikkerhetsselskapet Dorma.

– Ettersom flere og flere mennesker kommuniserer i sosiale medier, åpnes muligheten for at innbruddstyver kan finne sine ofre på nettet. At så mange som 26 prosent av boligeierne som er aktive på Facebook og/eller Twitter annonser sitt fravær fra hjemmet, er åpenbart en gullgruve for ”online-tyver”, heter det i en pressemelding fra Dorma.

Tallet kom fram i en undersøkelse de tok initiativ til. Dorma har også utarbeidet en sjekkliste for å unngå de vanligste fallgruvene når det gjelder sosiale medier.

– Man må være klar over hvilken informasjon som er offentlig, og hvem som kan følge dine oppdateringer på sosiale medier. Selv om du har den høyeste personverninnstillingen på Facebook, kan venners venner i enkelte tilfeller også se dine statusoppdateringer, sier Lundberg.

Dormas undersøkelse omfatter 600 intervjuer med svenske villa- og leilighetseiere i alderen 25 til 70 år. Spørsmålene gjaldt sikkerhet og trygghet. Respondentene ble blant annet bedt om liste over faktorer som kan hindre innbrudd i hjemmet. Øverst på listen havnet solide og godkjente låser, etterfulgt av oppmerksomme naboer, alarmer og lys rundt i huset.

Aktsomhet i sosiale medier ble ikke nevnt på listen over hvordan man kan unngå innbrudd. Dette mener Dorma kan tolkes som at mange huseiere ikke er klar over risikoen.

Powered by Labrador CMS