Erland-Løkken-NSR-2

Jobber for nasjonal vitnemålsdatabase

Falske vitnemål er blitt et omfattende sikkerhetsproblem. Kunnskapsdepartementet regner med at en vitnemålsdatabase kan være klar innen utgangen av 2012.

Publisert

Administrerende direktør Erland Løkken i Næringslivets Sikkerhetsråd. (Foto: NSR)

Det er Aftenposten som skriver at departementet nå jobber med utformingen av en slik nasjonal base. Arbeidet ble satt i gang etter forslag fra Næringslivets Sikkerhetsråd.

– Departementet mener at forslaget er et meget godt tiltak for å forhindre bruk av falske vitnemål. Etaten vil nå følge opp dette, og vi vil om kort tid også ta kontakt med ulike parter for å sikre at databasen ivaretar de ulike aktørenes behov. En av dem er Næringslivets Sikkerhetsråd, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet.

I forslaget fra Næringslivets Sikkerhetsråd er det skissert et opplegg for at databasen bør inneholde alle vitnemål fra universitet og høyskoler i Norge.

– Poenget er at vitnemålene i basen skal være tilgjengelige for eierne, slik at de for eksempel kan sendes som vedlegg til elektroniske jobbsøknader eller tas ut på papir. Men eierne skal ikke kunne gå inn og endre på dataene i selve vitnemålet, sier direktør Erland Løkken i Næringslivets Sikkerhetsråd til Aftenposten.

Han understreker at det på denne måten ikke blir mulig å manipulere eller jukse.

– Dermed kan også arbeidsgiver være trygg på at innholdet i vitnemålet er ekte når vedlegg i en jobbsøknad åpnes, sier han.

Ifølge Aftenposten mener Løkken at basen alene ikke er nok til å luke ut alle utro tjenere og juksemakere:

– Men den vil bidra til å ta brodden av problemet. Spesielt fordi det særlig er blant nyutdannede som ønsker å få en fot innenfor de mest attraktive delene av arbeidsmarkedet, at kampen om de beste vitnemålene er hardest, sier Løkken.

Les mer om vitnemålsdatabasen i Aftenposten.

"
Powered by Labrador CMS