Ikke betal løsepenger

NorSIS fraråder alle å betale løsepenger dersom de rammes av det såkalte ”løsepengeviruset” som herjer norske datamaskiner for tiden. Samtidig oppfordrer de til forebyggene sikkerhetstiltak før du eventuelt angripes.

Publisert

– ”Løsepengeviruset” er en type skadevare som ved infeksjon krypterer alle eller utvalgte filer på den infiserte datamaskinen. For å få gjenopprettet (dekryptert) filene kreves det et passord, som kun forfatteren av skadevaren kjenner. For å få tilgang til denne nøkkelen blir man avkrevd løsepenger. Prøver man å dekryptere filene med feil nøkkel gjentatte ganger kan det føre til at filene slettes eller blir ødelagte.

”Løsepengeviruset”, som også går under kategorien ”ransomware”, kan spres på samme måte som vanlige virus og ormer. Det kan også spres, kanskje enklest og mest effektivt, når man besøker en nettside vedsåkalt ”drive-by- exploits”. Dette skjer ved at viruset utnytter svakheter i nettleser og/eller nettlesertillegg.

– Med andre ord hoder det at en bruker besøker en nettside for å bli infisert. Det er nettopp denne typen som NorCert har sett den siste tiden, skriver NorSIS på sin hjemmeside. Der kan du også lese NorSIS sine anbefalinger om hvordan du på best mulig måte kan sikre deg mot ”løsepengeviruset”.

"
Powered by Labrador CMS