Bruker vektere til å jage bort tiggere

Tiggere er blitt et så stort problem for butikk- og gårdeiere, at vektere nå leies inn for å jage dem vekk. Handelsstandsforeningen hevder det ekstraordinære tiltaket skjer med politiets velsignelse.

Publisert

Det er handelsstandsforeningen ”Byen vår Gjøvik” som har sett seg nødt til å leie inn vektere for å få ryddet opp blant tiggerne i sentrum. Bakgrunnen er klager fra kunder og butikkansatte over lang tid.

– Verken handelsstanden eller gårdeierne synes tiggerne er noe hyggelig innslag i bybildet, og det synes ikke folk heller, sier daglig leder Svein Håvar Korshavn til NRK Hedmark og Oppland.

Han argumenterer med at en del tiggere er aggressive og pågående. Ifølge Korshavn skal bruken av vektere til bortvisning av tiggere være klarert med både politiet og Gjøvik kommune.

– Fortauet og det nærmeste området utenfor butikken inngår i butikkens område. Der kan de stille ut varer eller sette opp reklameskilt. Etter avtale med gårdeieren har vi bestemt at tiggerne skal bortvises utenfor deres gårder. Butikkeierne kan selv bestemme over fortauet utenfor sin forretning, sier han til NRK.

Ifølge NRK Hedmark og Oppland erkjenner Korshavn at avgjørelsen om å bortvise tiggere ikke er en soleklar juridisk betraktning.

– Vi har diskutert med politiet. De sier at hvis man setter seg utenfor en butikk, så kan man vises bort etter noe tid, sier Korshavn til NRK Hedmark og Oppland.

Høyre vedtok på helgas landsmøte at de vil ha forbud mot tigging. Svein Håvar Korshavn mener det er viktig at Stortinget samler seg om et forbud, slik at det er ikke blir noen tvil om hvordan tiggere skal behandles.

Du kan lese mer på NRK/ho.no her.

"
Powered by Labrador CMS