sikkerhetskontroll.JPG

Havnet på operasjonsbordet etter flyplasskontroll

Vekterne i sikkerhetskontrollen ignorerte de reisendes medisinske informasjon, og undersøkte dem med håndholdt metalldetektor. Resultat var at de ble syke og måtte opereres. Luftfartstilsynet ser alvorlig på det som skjedde.

Publisert

To personer fikk store smerter og måtte til sykehusbehandling etter at sikkerhetskontrollører ikke tok hensyn til den medisinske informasjonsen de hadde med seg. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Avdelingslege Roald Baardsen ved Stavanger Universitetssykehus slo ifølge VG alarm på slutten av fjoråret. Da hadde to pasienter fått ødelagt nevrostimulatorene sine etter å ha passert sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn Gardermoen. I tillegg ble de påført uutholdelige smerter inntil nevrostimulatorene deres ble byttet ut.

VG Nett skriver at en nevrostimulator kan minne om en pacemaker, men at den er en stimulator til nervesystemet for å redusere smerte. Cirka 500 personer i Norge har et slikt hjelpemiddel.

– Sikkerhetskontrollørene forholdt seg ikke til den medisinske informasjonen, men overprøvde denne. Pasienter med nevrostimulator må håndteres på en korrekt måte, sier Baardsen til VG Nett.

Begge de aktuelle pasientene har nevrostimulator for intense hjertesmerter.

– Vi har gjort alle ansvarlige på lufthavnene oppmerksomme på problemet, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum til VG Nett.

Det understrekes at Luftfartstilsynet ser alvorlig på det som skjedde. Derfor er rutinene for skjerpet for sikkerhetssjekk av både reisende med nevrosimulator og pacemaker.

– Vi bruker alternativ sikkerhetskontroll for disse passasjerene. Vi har foreslått alternativ metode som ikke innebærer bruk av elektronisk utstyr for disse passasjerene. Det for å unngå at de blir påført smerte eller at pacemakeren/nervesimulatoren blir skadet når den skal gjennom sikkerhetskontrollen, skriver Kvarum til VG Nett.

Her har det skjedd menneskelig feil, hvor man ikke har tatt godt nok hensyn til det som ble indikert på forhånd. Vi skal alltid ta hensyn til legeattester og slikt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til VG Nett.

I tillegg til at de to pasientene ble påført stor smerte og måtte ha sykehusinnleggelse med operasjon, ble utstyret deres reparert eller byttet ut. Prisen for dette var ifølge VG Nett mellom 80 000 og 250 000 kroner.

Her kan du lese hele artikkelen i VG Nett.

"
Powered by Labrador CMS