colourbox1041404.jpg

- Kontanter i omløp koster mye

Hver dag er 50 milliarder kroner i omløp i form av sedler og mynt i Norge. Den samfunnsøkonomiske kostnaden forbundet med denne kontantbruken, som vesentlig bæres av handelsstanden, er 3,5 milliarder kroner årlig.

Publisert

Foreløpig er det installert 25 Nokas autoCash-systemer i Norge. (Illustrasjonsfoto: Nokas)

Dette kommer ifølge Nokas frem i en undersøkelse gjort i regi av Norges Bank.

– I Norge er mengden kontanter i omløp stabil, mens den i Europa er økende. Når det gjelder den samfunnsmessige kostnaden forbundet med kontanthåndteringen, så er det handelsstanden og andre bedrifter som bærer en betydelig andel av denne, sier direktør Kjetil Ellestad i Nokas Cash Management Services.

Som eksempler på dette viser han til manuelle kasseoppgjør, og flytting og lagring av kontanter. Gjennom flere år har Nokas jobbet med å utvikle nye og moderne løsninger. Resultatet er blitt det automatiske systemet Nokas autoCash, et produkt de hevder at øker kontrollen, høyner effektiviteten og beder sikkerheten.

Aktuell Sikkerhet har den senere tid skrevet om blant annet Tusenfryd, Maxbo og Ica Maxi Stormarknad Högsbo som har valgt denne løsningen.

Bestill ukentlige nyhetsbrev fra Aktuell Sikkerhet gratis her.

– Nokas autoCash er et lukket kontantsystem, der Nokas tar fullt ansvar for kontantbeholdningen hos kunden, og sørger for tømming av kontanter og etterfylling av veksel etter behov. Når butikken stenger, blir oppgjøret gjort med noen få tastetrykk. Ansatte teller ikke opp kasser, og det fylles ikke ut oppgjørsbilag. Kasseoppgjøret blir registrert på konto selv om pengene fysisk sett fremdeles befinner seg i butikken, sier Ellestad.

– Her skilles altså den fysiske kontanthåndteringen fra den elektroniske håndteringen av verdiene. Dermed får kundene mulighet til å fokusere på kjernevirksomheten, samtidig som kontantene sikres på en god måte mens pengene kommer raskest mulig inn på konto, legger han til.

Nokas hevder for øvrig at mulighetene for feil og svinn reduseres betraktelig.

– Lønnsomheten for bedriften blir bedre og de ansatte får en enklere og tryggere hverdag. Nokas har allerede 25 systemer i drift i Norge i dag, og regner med en betydelig vekst i 2012.

Nokas kjøpte G4S Cash Solutions AB

Her kan du lese sakene Aktuell Sikkerhet har hatt på virksomheter som har investert i Nokas autoCash:

ICA Maxi Stormarked Högsbo

Tusenfryd

Maxbo

"
Powered by Labrador CMS