Ill.Politibil

Litauere på raid pågrepet etter spaning

Litaueren fylte handlekurven full, og forlot Rema-butikken uten å betale. Utenfor ventet spanere fra politiet, som satte både ham og hans to medhjelpere i arresten.

Publisert

Tre litauere er pågrepet etter å ha stjålet dagligvarer for 6000 kroner hos Rema 1000. De kom seg ut fra butikken uten at betjeningen oppdaget dem, men ble tatt av politispanere utenfor. (Akrivfoto)

Frekt og freidig, og godt organisert, slo tre litauere til mot Rema 1000 i Brumunddal lørdag. Det de imidlertid ikke visste, var at politiet lå på hjul etter dem allerede før de ankom butikken. Pågripelsen et resultat av politiets økte innsats mot mobile vinningskriminelle.

Butikken var full av kunder, travelt opptatt med sin egen lørdagshandel. Verken de eller butikkens ansatte oppfattet at litaueren spaserte ut med dagligvarer verdt 6000 kroner. Helt åpenlyst forlot han butikken med den fulle handlevognen på samme sted som han gikk inn, i stedet for å gå ut gjennom kasseområdet. Politiet understreker at dette eksemplet ikke er unikt, og oppfordrer butikkeiere om å intensivere oppmerksomheten mot organiserte kriminelle - både ved å bevisstgjøre egne ansatte og gjennom bruk av vektere.

Litaueren i Brumunddal hadde med seg én medhjelper inne i butikken som fulgte med på om noen oppdaget tyveriet som var på gang. I sentergata utenfor Rema 1000, var det ytterligere én litauer som observerte. Politiet er overbeviste om at oppgaven deres var å varsle tyven dersom noen fattet mistanke.

Litauerne forsøkte seg med å si til politiet at de hadde betalt varene som lå i handlevognen, men at de ikke hadde fått kvittering. Overvåkingsbilder fra forretningen beviser imidlertid at dette ikke er riktig.

Politiet i Hedmark vil i løpet av helga ta stilling til om de tre skal fremstilles for varetektsfengsling. Minst en av dem er fra før straffet for alvorlig kriminalitet. De har tidligere operert flere steder i Norge, og er tatt med stjålne norske biler i Sverige. Politiet ser det som svært sannsynlig at de tre litauerne er yrkeskriminelle, såkalte mobile vinningskriminelle som kommer til Norge for å drive kriminalitet.

Lørdagens pågripelser av mobile vinningskriminelle i Brumunddal er en av mange tilsvarende pågripelser som Ringsaker lensmannskontor har gjort den siste tiden. Flere av dem har skjedd etter systematisk samarbeid med en av UPs etterretningspatruljer, som er dedikert slik målrettet innsats mot den stadig økende kriminaliteten utført av utlendinger.

De siste årene har politiet økt innsatsen mot denne gruppen kriminelle. Grenseløs er et av prosjektene som er satt i gang. På siden av Grenseløs jobber blant annet også UPs egen innsatsgruppe mot de mobile vinningskriminelle.

Da Knut Storberget var justisminister uttalte han til Aktuell Sikkerhet at de fleste mobile vinningskriminelle er utlendinger.

– Vi setter inn betydelige ressurser for å signalisere at den slags atferd ikke er akseptabel i landet vårt. Og de som ikke forstår det, skal vi stoppe langs veiene, sørge for at de blir straffet, dømt og deretter utvist, sa Storberget.

Se hva Aktuell Sikkerhet tidligere har skrevet om UPs innsatsstyrke mot mobile vinningskriminelle.

Kriminelle fra Litauen, Romania og Polen sto bak nesten halvparten av vinningskriminaliteten som ble begått av utlendinger i Norge i første halvår i fjor. Bare fra Litauen opererer 23 vinningskriminelle nettverk her til lands. Les hva Aktuell Sikkerhet har skrevet om det her.

UP tok serbiske mafiamedlemmer for ett år siden. Les om det i Aktuell Stikkerhet.

Tyver fra Romania og Serbia spanet på vekter.

Under sikkerhetskonferansen i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd i fjor høst, sa Atle Roll-Mathiesen fra Kripos at nordmenn er naive. Han snakket om om hvordan multinasjonale kriminelle grupper ekspanderer i Norge.

- Muligheten for gevinst i Norge sammenlignet med andre land kan være stor, samtidig som risikoen for å bli tatt kan være lav, sa Roll Mathiesen. Les mer hos NSR.

"
Powered by Labrador CMS