PST-avsløring kan føre til nettangrep

Næringslivets Sikkerhetsråd frykter hacking mot norske nettsteder etter den avgåtte PST-sjefens avsløringer om norsk etterretningsvirksomhet i Pakistan.

Publisert

Både Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) ber norske bedrifter og offentlige etater være på vakt overfor hackere med politisk budskap.

Dette er spesielt aktualisert etter at avgåtte PST-sjef Jane Kristiansen kom med avslørende opplysninger om norsk etterretningstjeneste i Pakistan tidligere denne uka.

– Vi ber norsk næringsliv være klar over faren for økt hackervirksomhet, sier direktør Erland Løkken i NSR til Vårt Land.

– Det kan skje ved at hackere endrer hjemmesider eller at de sørger for at sidene rett og slett ligger nede, og er umulige å bruke, såkalte tjenestenektangrep. Endring av hjemmesider kan bety at angriperen legger inn egen informasjon eller et politisk budskap, sier han.

Det påpekes at faren for angrep ikke gjelder bare dem som har virksomhet i Pakistan. Vårt Land skriver at så lenge det er staten Norge som står bak etterretningen i andre land, så vil også offentlige etater og norske bedrifter som ikke holder til i Pakistan også være utsatt.

Et eksempel på hva som kan skje, er den såkalte AMK-saken fra Tøyen i Oslo for to år siden. Familien til en tyrkisk kvinne mente at ambulansen ikke kom i tide, og at tidligere ankomst kunne ha reddet henne.

– Saken skapte overskrifter i Tyrkia, og mange norske nettsteder opplevde å bli hacket. Blant annet la hackere ut et bilde av en gris malt som et norsk flagg på norske nettsteder. Slike ting kan skje igjen, sier Løkken til Vårt Land.

– Vi har tidligere sett at ytringer og hendelser i Norge setter nordmenn i miskreditt i andre land. Det kan føre til at grupperinger vil markere sitt syn for å kunne få tak i penger eller hemmeligstemplet informasjon. Det har skjedd før, og det kan skje igjen nå, sier Tore Orderløkken i NorSIS til Vårt Land.

– Dataangrep handler for øvrig ikke lenger kun om å få tak i informasjon og penger, det handler også om å fremme et politisk budskap, og å legge ut informasjon som støtter dette politiske budskapet, legger han til.

Les mer i Vårt Land.

Her kan du se hva Janne Kristiansen sa, som videre førte til at hun trakk seg fra stillingen som PST-sjef.

Her kan du lese om kravet fra en tidligere etterretningsoffiser i Pakistan som krever at Norge legger frem liste over sine agenter. Aftenposten skriver at de norske agentene vil bli sporet opp og sendt hjem dersom Norge ikke tilbakekaller dem.

"
Powered by Labrador CMS