Trond Karlsen NAF

Urettmessig tilbakeholdelse av lønn

Norsk Arbeidsmandsforbund og vekterne raser etter at de ikke har fått utbetalt det såkalte januaroppgjøret på tre kroner og femti øre. Nå vurderer de å gå rettens vei.

Publisert

Forbundssekretær Trond Karlsen i Arbeidsmandsforbundet. (Arkivfoto: Jan Tveita)

Det er Arbeidsmanden som skriver dette i dag. Januaroppgjøret kom i stand etter streiken i 2010, og det ble da enighet om ekstraordinære forhandlinger i januar i 2011, 2012 og 2013.

– I protokollen fra denne meklingen står det at økningen gis med virkning fra 1. april, og at økningen skal være minst to kroner i 2011, minst tre kroner og femti øre i 2012 og minst fem kroner i 2013, skriver Arbeidsmanden.

Etter forhandlingene i januar i år ble det, etter at partene ikke ble enige, protokollført at tre kroner og femti øre legges flatt på trinnene for 37,5 timer fra 1. april.

Dette skjedde ikke fra 1. april i år, noe Arbeidsmandsforbundet hevder å kunne dokumentere at er tilfelle for både for G4S og Securitas. De har også opplysninger om at det samme vil gjelde for Nokas.

Brudd i de ordinære lønnsforhandlingene sendte for få dager siden partene til mekling. Tid for meklingen er berammet til slutten av mai.

I en tvisteprotokoll har NHO Service anført at det er praksis med én lønnsutbetaling når tariffoppgjøret er i havn.

– Tillegget etter protokolltilførsel 8 inngår som en del av det årlige oppgjøret, og det har ikke vært meningen fra noen av partene å endre ovennevnte praksis. I så tilfelle måtte det ha vært avtalt særskilt. Denne praksis ble også fulgt i 2011, skriver NHO Service i protokollen.

– De blander kortene. Det står ingenting i protokollen fra januar om at man skal vente med å utbetale pengene til hovedoppgjøret er ferdig. Vi har ikke fått noen signaler på forhånd om at pengene ikke skulle bli utbetalt på april-lønningene. De ansatte har utført sin arbeidsplikt. Nå må bedriftene overholde sine lønnsforpliktelser, sier forbundssekretær Trond Karlsen til Arbeidsmanden.

Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service strides også om januar-forhandlingene er en del av årets hovedoppgjør.

– Disse tre kroner og femti ørene fra januar-forhandlingene er en del av hovedoppgjøret fra 2010. De har ikke noe med årets oppgjør å gjøre, sier Karlsen til Arbeidsmanden.

Direktør Terje Nygaard i Arbeidsliv NHO Service ønsker ikke å kommentere saken overfor Arbeidsmanden.

– At vi må tviste i en så klar sak, og om nødvendig gå rettens vei for å få noe de skriftlig har lovet, er en unødvendig provokasjon. Selv om det ikke har noe med årets oppgjør å gjøre, er dette veldig uheldig med tanke på den kommende meklingen. Vi må videre vurdere om dette er en aksjon fra selskapene og dermed et brudd på fredsplikten, konkluderer Karlsen overfor Arbeidsmanden.

Les mer i Arbeidsmanden her.

"
Powered by Labrador CMS