Petter Furulund NHO Service

Vekteroppgjøret til mekling

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund. – Umulig å imøtekomme kravet, sier administrerende direktør Petter Furulund.

Publisert

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service.

Mandag startet lønnsforhandlingene for vekterne. Tirsdag ettermiddag gikk partene hvert til sitt. Det eneste partene er enige om, er at de står langt fra hverandre.

– Vi krever et stort lønnshopp, og at vi blir værende der. Det betyr at vi skal opp mot en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, og at vi deretter må holde tritt med industriens lønnsutvikling, sa forbundssekretær Trond Karlsen i Norsk Arbeidsmandsforbund fast før forhandlingene startet.

- Det er uaktuelt å forhandle videre med et så skammelig lønnstilbud, som er langt under hva man har oppnådd i frontfagene. Vekterne er en lønnsgruppe som i lang tid har hatt en negativ lønnsvekst sammenlignet med industrien, sier forhandlingsleder Ena Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Forhandlingsleder Erna Hagensen.

– Arbeidstakerne krevde en lønnsøkning på over 26 kroner i timen i gjennomsnitt. Det var umulig å etterkomme dette, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

–Vekterne har hatt en sterk lønnsvekst de siste årene sammenlignet med mange andre yrkesgrupper. Også i år ville arbeidsgivers tilbud gitt en god lønnsvekst og økt kjøpekraft. Dermed går oppgjøret til mekling, legger han til.

Dette er vekterne langt i fra enige i. På sosiale medier tirsdag ettermiddag konkluderer en vekter slik etter at tilbudet fra arbeidsgiverne stoppet på 5 kroner og 50 øre. Det påpekes der at utbyttet fra det såkalte januaroppgjøret er bakt inn:

– Dette er toppen på frekkhet.

Januaroppgjøret skriver seg tilbake til streiken for to år siden. Da vekterne hadde vært ute i streik i en uke, sa de ja til minst to kroner i 2011, minst tre kroner og 50 øre i 2012 og minst fem kroner i 2013. Dette forhandles det om i januar hvert år.

– Disse forhandlingene skal være i tillegg til de ordinære tarifforhandlingene, hevder Arbeidsmanden.

Erna Hagensen påpeker også at NHO Service ikke vil følge de samme kravene til innleie fra bemanningsforetak som ble lagt til grunn i frontfagene.

Meklingen for overenkomsten for vaktselskaper omfatter cirka 4500 medlemmer innenfor vekteroverenkomsten.

Tidspunktet for mekling er foreløpig ikke fastsatt.

Powered by Labrador CMS