Benekter sikkerhetsrisiko ved bilde-deling

Kronprinsparet overrasket mange i sikkerhetsbransjen da de i går imøtegikk sikkerhetseksperter, og avviste at Marius Borg Høibys instagramkonto kan ses på som en sikkerhetsrisiko.

Publisert

Bakgrunnen for at de sendte en slik tilbakevisning i et åpent brev til VG-redaktør Torry Pedersen, var avisens avslørende reportasje om at kronprinsessens sønn på 15 år i lang tid har distribuert private bilder via sin instagramkonto. I tillegg til å vise bilder og eventuell tekst til hvert enkelt bilde, har publiseringen også medført geografiske stedsangivelser som forteller offentligheten hvor Mette-Marits sønn, og eventuelt hvor kronprinsfamilien, befinner seg.

Etter at VG konfronterte slottet med instagramopplysningene, ble kontoen stengt for offentligheten og ifølge avisen helt slettet etter hvert.

Til samme avis skal informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, ha sagt at instagrambildene ikke nødvendigvis utgjør noen sikkerhetstrussel. BI-professor Petter Gottschalk omtaler likevel saken som en sikkerhetsskandale. Han får støtte fra en rekke personer i sikkerhetsbransjen.

– Kronprinsparet har fått en rolle de må ivareta. Dette er det emosjonelle foreldreparet som sender brev, ikke det profesjonelle kronprinsparet, sa Gottschalk til VG etter å ha lest brevet VG-redaktøren mottok onsdag kveld.

VG skriver torsdag at kronprinsparet kritiserer VGs artikkel som spekulativ, overdimensjonert og uten vesentlig substans på bekostning av et barn på 15 år.

– De burde heller takke for at VG gjorde dem oppmerksomme på saken. Hvis noen er ”hengt ut” i VGs artikkel, så er det ikke Marius Borg Høiby, men foreldrene selv, sier Gottschalk.

Kronprinsparet skriver ifølge VG at detaljert informasjon om offisielle oppdrag allerede ligger ute på slottets hjemmesider, og at det i tillegg er relativt godt kjent hvor de bor, hvor de jobber, hvor barna går på skole og hvor de har hytter.

– Kort sagt er det ofte kjent hvor vi kommer til å oppholde oss, heter det i brevet, hvor de også beskriver at de hver dag, hvert år og hele livet lever med en sikkerhetsrisiko.

– Det høres jo veldig dramatisk ut. De fremstiller seg selv som om de ofrer seg. Men blir de rammet, blir også vi rammet. Hvis de utsetter seg for fare og det skulle skje dem noe, vil en rekke myndigheter bebreide seg selv for at de ikke sa i fra, sier Gottschalk.

Her kan du lese saken i VG der brevet fra kronprinsfamilien gjengis, og hvor sjefredaktør Torry Pedersen forsvarer onsdagens reportasje som balansert av hensyn til Marius Borg Høiby og sikkerhetsaspektet rundt kronprinsfamilien. Der uttaler også terrorekspert Magnus Ranstorp at personer med behov for livvakter, bør tenke seg godt om med tanke på hva som legges ut på nettet.

Her kan du lese kronprinsparets brev i sin helhet.

"
Powered by Labrador CMS