Vraker nødnettet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tør ikke å bruke det nye nødnettet fordi det fungerer dårlig. Også Den kongelige politieskorte (DKP) har ifølge NRK problemer med nevnte sambandsutstyr.

Publisert

NRK melder dette torsdag kveld. Nødnettet skal bli et landsdekkende, digitalt radiosamband for nød- og beredskapsetatene. Dette er blant regjeringens største satsninger innen samfunnssikkerhet. Første byggetrinn ble satt i gang etter vedtak i 2006, og hadde da en kostnadsramme på 3,6 milliarder kroner. Tidligere i år ble det bevilget ytterligere 1,5 milliarder kroner. Systemet er tatt i bruk i enkelte politidistrikter, deriblant Oslo.

NRK opplyser at hovedmålet med det digitale nettet er å gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise- eller terrorsituasjon.

– Jeg kan bekrefte at vår livvakttjeneste har valgt å bruke andre kommunikasjonsmidler enn det nye nødnettet. Det viser seg at det ikke fungerer godt nok i henhold til behovene, sier Lasse Roen til NRK. Han er hovedtillitsvalgt i PST.

– Vi er overrasket over at dette nødnettet fungerer så dårlig, selv i Oslo sentrum. Det er bekymringsfullt, sier Roen til NRK.

Livvakttjenesten har som oppgave å beskytte norske og utenlandske myndighetspersoner i Norge.

Problemene med det nye nødnettet skal etter det NRK erfarer blant annet knytte seg til bruk inne i bygg og ved kryping på bakkenivå. Dekningen skal også bli dårligere dersom senderen er skjult under klær.

Les mer hos NRK hvor det bekreftes at situasjonen er frustrerende og en ekstra belastning for tjenestemennene.

PST har ifølge assisterende PST-sjef Roger Berg sendt brev til Politiets materielltjeneste og Justisdepartementet hvor viktigheten av et fungerende samband påpekes.

– Dette er noe vi må ta tak i på en god måte, og det haster, sier Berg til NRK.

Powered by Labrador CMS