Fortsetter destruksjon og sprengstoff-amnesti

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fortsetter destrueringen av ulovlig sprengstoff så lenge de har penger igjen i prosjektet. 2,2 tonn ble destruert på slutten av fjoråret.

Publisert

Fra midten av oktober og frem til årsskiftet pågikk prosjektperioden med destruksjon av ulovlig sprengstoff i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hensikten var å bli kvitt såkalte eierløse eksplosiver, uten at den som meldte fra om sprengstoffet ble anmeldt.

– Vi vil fortsette med ordningen så lenge vi har penger til det, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen til NTB.

Aksjonen avdekket flere tusen meter lunter og tusenvis av tennere i tillegg til sprengstoff.

– Vi er godt fornøyde med resultatet og mener at dette er et viktig tiltak for å forebygge ulykker og ondsinnede handlinger. Samtidig regner vi med at det fortsatt finnes en del eierløse eksplosiver rundt i landet. Derfor vil vi videreføre ordningen også i år. Eierløse eksplosiver er et vidt begrep. Det kan for eksempel være folk som arver et gårdsbruk eller som kjøper et gammelt hus, eller på annen måte arver et problem de ikke kan bli kvitt på lovlig vis, sier hun.

– Sikker håndtering av eksplosiver krever høy kompetanse. I hendene på ukyndige privatpersoner er eksplosiver en sikkerhetsrisiko, advarer hun.

Prosjektet innebærer i praksis et amnesti for den som sier fra om ulovlig sprengstoff. Direktoratet opplyser til NTB at de ikke vil politianmelde personer som eventuelt har oppbevart eksplosiver ulovlig og som nå melder fra.

Les mer her.

"
Powered by Labrador CMS