Ber regjeringen ta grep

Arbeiderpartiets Jan Bøhler ber regjeringen om å ta grep etter at Kripos har uttrykt bekymring over den økende trusselen som litauere er mot det norske samfunnet.

Publisert

Aktuell Sikkerhet har en rekke ganger de siste årene skrevet om politiets satsning mot utenlandske bander, spesielt mobile vinningskriminelle som blant annet består av litauere.

Dagbladet har de siste dagene fortalt om Kripos som mener at spesielt litauere blir en større og større trussel i Norge.

– Det er en alvorlig situasjon, sier justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, om at litauiske grupper og nettverk har fått et sterkere fotfeste i Norge.

Litauere topper ifølge Dagbladet politiets statistikk over vinningskriminalitet som begås av utenlandske statsborgere. I en oversikt over vinningslovbrudd etter utenlandsk satsborgerskap fra 2011, er kriminelle litauere den største gruppa, med godt over 2000 lovbrudd.

Samme år viser statistikken til Kripos at litauere sto for 43 prosent av alle metamfetamin- og amfetaminbeslagene i Norge. Litauere skal også de siste årene ha vært involvert i flere menneskehandel-saker.

– Litauere står for en veldig stor del av den mobile vinningskriminaliteten, menneskehandel-sakene og amfetaminmarkedet, samt tvangsarbeidssakene. De er beryktet for bruk av meget grov vold, sier Jan Bøhler til Dagbladet.

Les mer i Dagbladet, der fungerende avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, også sier:

– Vi ser en global trend hvor kriminaliteten stadig blir mer grenseløs. Litauerne samarbeider også med norske gjengmiljøer og MC-klubber.

Her kan du lese Aktuell Sikkerhets nyhetssak om at UP ble satt inn i kampen mot mobile vinningskriminelle med en rekke nye etterretningspatruljer.

Les om Elkjøp og Lefdals nye våpen mot de mobile vinningskriminelle.

Sorenskriver Knut Rønning mener straffenivå, soningsforhold og få poltifolk på jobb er medvirkende årsaker til utviklingen av mobile vinningskriminelle i Norge.

"
Powered by Labrador CMS