Jens Stoltenberg (bredde)

Statsministeren vil diskutere lønnsoppgjøret

Til høsten må partene fra både det private og det offentlige lønnsoppgjøret møte statsminister Jens Stoltenberg for å diskutere vårens erfaringer.

Publisert

– Nei, dette er ingen politisering av lønnsdannelsen. Tvert i mot er jeg opptatt av at vi skal ha fri forhandlingsrett her i landet. Men alle – både arbeidsgiverne og arbeidstakerne – er interessert i at vi skal lykkes på en måte som gjør at vi ikke kommer i konflikt, sier Soltenberg ifølge E24.

Aktuell Sikkerhet får opplyst ved statsministerens kontor at det ikke er klarlagt hvem som skal representere partene under møtet. Det er derfor ennå ikke tatt stilling til om vekternes representanter får anledning til å treffe Stoltenberg og dele sine erfaringer fra sin streik.

E24 skriver at årets lønnsoppgjør førte til en av de mest omfattende streiker på mange år. Statsministeren understreker at tiden er inne for å se på om noe kan gjøres annerledes.

– Det handler om hvordan vi fortsatt kan sikre en lønnsfastsettelse i Norge som kan bidra til å holde arbeidsløsheten lav og trygge vilkårene for de konkurranseutsatte bedriftene, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Flere kommentatorer har de siste ukene stilt spørsmål ved om forhandlingsmodellen fungerer godt nok. Vekterstreiken førte ifølge flyselskapene til betydelige økonomiske tap som en følge av at sikkerhetskontrollene ble kraftig redusert, og i enkelte tilfeller stengt. Også en rekke andre funksjoner som vekterne har, ble rammet. Blant annet gikk minibanker tomme for penger.

– Jeg er trygg på at partene ønsker en slik dialog. Vi har god og lang tradisjon her i landet for å snakke sammen. Dette er noe av det som gjør det norske systemet så godt, sier Stoltenberg.

Til NRK sier LO-leder Roar Flåthen at han er positiv til Stoltenbergs forslag.

– Selvsagt ønsker vi å unngå streiker, og vi må anstrenge oss for å se på hvordan vi kan få bedre rutiner. Vi ønsker å lære av erfaringene fra i år. Det handler om hvordan man sammenligner lønnsvekst i industrien med lønnsvekst i offentlig sektor, og hvordan man best mulig får til rutiner rundt oppgjør i offentlig sektor for å redusere mulighetene for å få streik, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Les hele saken i E24.

"
Powered by Labrador CMS