Tastatur m hengelås

Fengsel for lekkasjer

Ansatte i sikkerhetsselskaper og andre næringer sitter inne med både intern og ekstern informasjon av sensitiv karakter. En fersk dom fra Oslo tingrett understreker at både fengsel og bot kan bli konsekvensen dersom slike opplysninger lekker ut.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto)

30 dagers betinget fengsel og 15 000 kroner i bot. Det er straffen en ansatt i Kripos nylig ble idømt etter å ha videreformidlet sensitive opplysninger til en venn. Informasjonen ble gitt til vennen med det formål at han skulle kunne sjekke bakgrunnen til potensielle arbeidstakere med utgangspunkt i hva som lå inne i politiets ulike registre.

Oslo tingrett slo fast at den Kripos-ansatte ved 14 tilfeller hadde sjekket totalt 19 personer. Retten karakteriserer taushetsbruddene begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

En annen Kripos-ansatt ble for en tid tilbake ilagt et forelegg på 10 000 kroner for å ha lekket opplysninger til en bekjent som ønsket informasjon om en nabo.

Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) gir følgende råd for å forebygge at ansatte lar seg friste, eller ubetenksomt, lekker opplysninger:

– Alle bedrifter bør ha sikkerhetsregler for informasjonssikkerhet, der tilganger og taushetsplikt behandles.

– De ansatte må få opplæring slik at de forstår hvorfor dette er viktig.

– Tilgangskontroll må etableres slik at de ansatte kun har tilgang til det de skal ha tilang til.

– Bedriften må følge opp ureglementerte tilganger.

Les mer hos NorSIS.

"
Powered by Labrador CMS