Ny lov kan stoppe voldsdugnad

70 personer fra vakt- og sikkerhetsbransjen er klare for voldsforebyggende dugnad i Oslo sentrum. Nå risikerer Trygghetsvaktene at den nye vaktvirksomhetsloven setter en stopper for deres frivillige gratisarbeid.

Publisert

Nederst på siden kan du laste ned den kommende reportasjen i nyeste Aktuell Sikkerhet.

- Trygghetsvaktene baserer seg på frivillighet fra vektere, ordensvakter og andre personer med sikkerhetsfaglig kompetanse. Målet er å forebygge vold og voldtekter i Oslo. Vi brenner for å gjøre en samfunnsdugnad i kampen mot denne type kriminalitet.

Dette sier daglig leder Øystein Knudsen og nestleder Murat Motevalli til Aktuell Sikkerhet.

Sist helgs brutale voldsepisode mot en politimann har fått dikusjonen om et utrygt Oslo til å blusse opp igjen. Denne diskusjonen har vært relativt beskjeden siden det roet seg etter en rekke overfallsvoldtekter i fjor høst.

Til VG Nett understreker politiet at grensene for den verste volden stadig flyttes. Voldsforskere slår fast at politiet utsettes for mer vold enn tidligere, og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) snakker om at folk som er "voldsbomber" går fritt rundt i gatene.

- Trygghetsvaktene var ute åtte helger i fjor. Vi fikk positive tilbakemeldinger, også fra politiet. Dialogen med dem var god. De fikk rapporteringer fra oss, og vi posisjonerte oss etter deres ønske. Dette samarbeidet ga et klart inntrykk av at de satte pris på arbeidet vi gjorde, sier Øystein Knudsen.

Både politiet og sikkerhetsbransjen er imidlertid nå kritiske til Trygghetsvaktene. Årsaken er at de mener den ideelle organisasjonen må ha tillatelse etter vaktvirksomhetsloven, og at alle deltakerne i såfall må ha full vekterutdannelse.

- Vi vil se nærmere på denne problemstillingen. Hvis det viser seg at denne typen virksomhet innholdsmessig må defineres som vaktvirksomhet, men av andre grunner faller utenfor vaktvirksomhetsloven, er dette noe vil vil vurdere å spille inn for Politidirektoratet og lovgiver, sier seniorkonsulent Thomas Kveen ved Oslo politidistrikt til Aktuell Sikkerhet.

Det ligger med andre ord i kortene at politiet oppfatter Trygghetsvaktene til å operere i en gråsone.

- Ut fra informasjonen på hjemmesiden deres, assosierer jeg Trygghetsvaktenes aktivitet med ordinær vaktvirksomhet. Bransjens oppfordring til dem som er med, er heller å melde seg som natteravn. Ledere i sikkerhetsselskaper som jeg har snakket med, sier for øvrig at Trygghetsvaktene kan være en virksomhet som strider mot klausuler i ansettelsesavtaler om forbud mot bierverv som ikke er klarert på forhånd, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service.

I reportasjen i Aktuell Sikkehet, som kommer ut i disse dager, kan du lese mer, blant annet hvorfor Øystein Knudsen mener Trygghetsvaktene ikke omfattes av den nye loven.

Last ned reportasjen her

Trygghetsvaktenes aktivitet sist høst, må ikke forveksles med vekterdugnaden som NHO Servie koordinerte sammen med Skan-kontroll, G4S, Nokas, ISS og Securitas.

"
Powered by Labrador CMS