politi

Politiet og tingretten samstemte om utenlandske bander

Domstolen har i aller høyeste grad meldt seg på i samfunnets kamp mot mobile vinningskriminelle. Det erfarte to litauere da de nylig ble dømt til seks måneders fengsel for tyveri av seks sveiseapparater. Også bilen deres ble inndratt.

Publisert

Seks måneders fengsel og inndragning av en bil ble straffen to litauere fikk etter to innbrudd i Hedmark. (Illustrasjonsfoto)

Det var politiet i Ringsaker som kom på sporet av de to 22 år gamle litauerne. Iherdig og bevisst søkelys på mobile vinningskriminelle i samarbeid med blant annet en av UPs etterretningspatruljer, gjorde at de klarte å pågripe litauerne før de rakk å forlate Norge med tyvegodset verdt snaue 70 000 kroner.

– De to innbruddene ble begått rett etter at de ankom Norge, hvilket etter rettens oppfatning underbygger at hensikten med turen til Norge var å begå vinningskriminalitet, heter det i dommen.

Tingretten legger også til grunn litauernes egen forklaring om at de hadde tenkt seg tilbake til Litauen med tyvegodset så fort innbruddene var utført.

– Retten er enig med påtalemyndigheten i at opplegget fremstår som profesjonelt. Litauerne hadde slettet spor på GPS’en og kvittet seg med skoene de brukte under innbruddene. De hadde også sambandsutstyr som ikke etterlater seg spor, heter det i dommen, hvor det også kommer frem at litauerne hadde slått av egne mobiltelefoner i mer enn ett døgn i forbindelse med innbruddene.

Straffen på seks måneders fengsel er i tråd med hva påtalemyndighetene foreslo da litauerne møtte i tilståelsessaken i Hedmarken tingrett. Forslaget var blant annet straffeskjerpende begrunnet slik:

– De var flere sammen om handlingene, og denne type kriminalitet – der utlendinger kommer til Norge ene og alene for å livnære seg på kriminalitet – er et betydelig samfunnsproblem. Allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt ved slike lovbrudd, noe som viser at slike forhold ikke aksepteres. Dette gir signaler til de kriminelles hjemland at det slås hardt ned på denne type virksomhet i Norge, og at det ikke er lukrativt å komme hit for å begå slike handlinger.

Påtalemyndigheten ba også retten om å inndra bilen som litauerne brukte. Dette fordi den ble brukt til straffbare forhold, og blant annet fordi den var preparert med hulrom egnet til å skjule innbruddsverktøy og tyvegods.

– Retten mener dette viser at bilen er ustyrt for bruk ved straffbare handlinger. Dette er forhold som underbygger det som er sagt om at hensynet til effektiv håndhevelse av loven veier tyngre enn at det er urimelig for eieren at den inndras.

Den litauiske bilen var ikke registrert på noen av de to litauerne, men på en annen litauer. Under etterforskningen ved Ringsaker lensmannskontor kom det også frem opplysninger om at tysk politi har etterretningsopplysninger om den konkrete bilen og dens hulrom egnet for smugling.

Litauerne får også inndratt innbruddsverktøy og sambandsutstyr. Påtalemyndigheten la ikke frem noe erstatningskrav på vegne av Tess i Moelv og Elverum som ble utsatt for innbruddene.

Påtalemyndigheten la i sitt straffeforslag vekt på at fengsel i sju måneder ville vært passende dersom de to ikke hadde erkjent slik at saken kunne gå som tilståelsesdom. Dette er tingretten enig i.

Powered by Labrador CMS