– Avlastning fra sikkerhetsbransjen kan gi flere politifolk i gatene

Aftenposten skriver i dag at opp til 70 prosent av den aktive politistyrken brukes til å gjøre helt andre ting enn å bekjempe kriminalitet i gatene. NHO Service mener sikkerhetsselskapene kan bidra til å forbedre situasjonen betydelig.

Publisert

Tidligere politimester Anstein Gjengedal forteller i dagens Aftenposten at en altfor stor del av politiets tjenestemenn er opptatt med ressurskrevende oppgaver som stjeler av tiden som kunne vært brukt til kriminalitetsbekjempende arbeid.

– Vi spilte flere ganger inn at vi trengte flere folk, men det ble aldri noe tema - og aldri tatt videre hos Politidirektoratet, sier han.

Ifølge Gjengedal trengs det nesten ni politiansatte for at en politibetjent skal være på vakt 24 timer i døgnet 365 dager i året.

– Det er nesten umulig å få mer politifolk ut i gatene uten å kutte i politiets arbeidsoppgaver, sier Gjengedal.

En av forklaringene Gjengedal har kommet med til 22. julikommisjonen, er at betydelige ressurser brukes til vakthold i retten og fremstillinger. Ifølge Aftenposten finnes det eksempler på at 52 tjenestemenn drevet vakthold i tingretten på samme dag.

Beregninger gjort av NHO Service viser at 320 årsverk i politiet medgår til fremstilling og transport.

– Dersom disse overføres til andre viktigere oppgaver i politiet, og erstattes med ansatte fra sikkerhetsselskapene, vil dette gi politiet mulighet til å prioritere en bedre bruk av politihøgskoleutdannet personell, skriver NHO Service i sin årsrapport om vakt- og sikkerhetsbransjen.

André Oktay Dahl (H), justispolitisk talsmann og andre nestleder i Stortingets justiskomité, har tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet at vekterne absolutt er en interessant ressurs når det gjelder transport og fremstilling. På lik linje med NHO Service, tar han forbehold om at enkelte fremstillinger og transporter av sikkerhetsmessige hensyn må gjennomføres av politioperativt personell.

– Vi er nødt til å se på hvordan vi kan få på plass andre yrkesgrupper som kan avlaste politet i flere av oppgavene de gjør i dag, for eksempel når det gjelder vakthold i retten. Politiet må få færre oppgaver slik at de igjen kan får tid til å være politi, sier Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr, som også sitter i justiskomiteen.

Her i Aktuell Sikkerhet kan du lese hva politidirektøren nylig sa om at politiet er avhegig av å samarbeide med den private sikkerhetsbransjen innen enkelte områder.

Her kan du lese bransjestatistikken fra NHO Service om sikkerhetsbransjen.

Les mer om Gjengedals betraktninger i Aftenposten, samt blant annet synspunktene til forbundsleder Arne Johannessen og Oslo politiforenings leder, Sigve Bolstad.

"
Powered by Labrador CMS