Må betale 100 000 kroner i bot

Et sikkerhetsselskap er ilagt 100 000 kroner i bot etter at de urettmessig utleverte sensitive personopplysninger til en oppdragsgiver. Vedkommende som opplysningene gjaldt mistet jobben.

Publisert

Det er Datatilsynet som har ilagt Pegasus Kontroll AS overtredelsesgebyret på 100 000 kroner. Også Reitan Convenience Norway AS er ifølge Datatilsynet ilagt tilsvarende stort gebyr i samme sak.

Saken handler om en kvinne som mistet jobben da Pegasus fortalte arbeidsgiveren hennes at hun hadde mistet sin forrige jobb. Denne var i Reitan, og hun ble oppsagt etter å ha gjort underslag.

Pegasus fikk kvinnens erkjennelse om underslaget hos Reitan i et avhør med en av førstnevnte firmas kontrollører.

Da kvinnen senere fikk jobb i et annet firma, som også bruker Pegasus til kontroll, avslørte en av lederne i Pegasus, ifølge Datatilsynet, helt uoppfordret at kvinnen hadde begått underslag hos Reitan.

Resultatet ble at kvinnen aldri mer ble innkalt til å ta flere vakter hos sin nye arbedisgiver.

Pegasus var innleid til å kontrollere avvik, svinn og nasking. I denne rollen ble Pegasus gitt fullmakt til å samle inn personopplysninger på vegne av Reitan.

– Selv om det var Pegasus som utleverte de sensitive personopplysningene, har Reitan sombehandlingsansvarliget ansvar for at Pegasus ivaretar informasjonssikkerheten og ikke utleverer opplysninger i strid med loven. Datatilsynet mener både Pegasus og Reitan har utvist grov uaktsomhet ved å utlevere opplysninger om kvinnen, opplyser Datatilsynet.

– Vi ser alvorlig på denne saken, og har derfor pålagt både Pegasus og Reitan et overtredelsesgebyr på 100 000 kroner. I tillegg har vi pålagt begge å opprette databehandleravtaler for behandling av personopplysninger. Det har begge selskapene gjort, hevder Datatilsynet.

Powered by Labrador CMS