Vil ha bedre kontroll med utenlandske studenter

Myndighetene ønsker bedre kontroll med kunnskapsflyten i Norge, men synes lisensplikt for utenlandske studenter blir for drøyt. I stedet vil de ha rutiner for identifisering av det de kaller ”reelle risikotilfeller”.

Publisert

Universitetsavisa skriver at Regjeringen, når det gjelder hensynet til akademisk frihet og nasjonalisering, forsøker å balansere behovet for ikke-spredningsarbeid og nasjonal sikkerhet.

– Norske myndigheter vil ha bedre kontroll med kunnskapsoverføring til utenlandske studenter ved norske læresteder. Seksjon for eksportkontroll i Utenriksdepartementet ønsker å identifisere studier som kan brukes i våpenutvikling i hendene på land som Iran og Nord-Korea. PST og andre sikkerhetsmyndigheter må vite hvem som ønsker å studere disse fagene på norske universiteter og høyskoler, heter det i Universitetsavisa.

Les mer i Ukeavisa.no, blant annet om at intetanende studenter eller forskere som blir presset av utenlandsk etterretningsmyndighet til å overlevere forskningsresultater til hjemlandet.

"
Powered by Labrador CMS