Bolle light

Bolle-biografi på salgstoppen - nytt opplag på vei

Biografien om marinejegeren og etterretningsagenten Trond Bolle har i løpet av fem dager solgt til topps hos bokhandlerkjeden Ark. Nå er andre-opplaget på vei, og forfatter Rolf J. Widerøe mener boka byr på interessant og lærerik lesning for hele den norske sikkerhetsbransjen.

Publisert

Rolf J. Widerøe er en av forfatterne bak biografien om orlogskaptein Trond Bolle. Den er nå trykket i 8000 eksemplarer. (Foto: Even Rise)

– Boka suser rett inn på førsteplass på Arks bestselgerlist for generell litteratur. Interessen for boka er sjeldent stor. Det nye opplaget er på 4000 bøker og det samlede opplaget er nå på 8000, sier redaksjonssjef Jan Swensson i forlaget Gyldendal.

Biografien om Trond Bolle (1968-2010), orlogskapteinen som er en legende i spesialsoldatmiljøet og som døde i Afghanistan i 2010, har fått navnet Krigshelten med undertittel På innsiden av det hemmelige Norge.

– Boka gir et unikt innblikk i hvordan etterretningen og spesialstyrkene jobber. Den er utrolig spennende, lover Rolf J. Widerøe som til daglig jobber i VG.

På lik linje med medforfatter Hans Petter Aass, er han en anerkjent gravereporter innenfor nyhetsjournalistikken generelt, og fagfeltet krim spesielt. Aass jobber i Stavanger Aftenblad.

De to har også gitt ut boka Dødsranet – David Toska og veien til Nokas. Denne innsideberetningen solgte imponerende 33 500 bøker.

– I arbeidet med boka har vi hatt stor nytte av det vi har lært som nyhetsjournalister gjennom mange år. Dette har i stor grad handlet om å komme seg innpå folk, opparbeide seg tillit og snakke med dem, sier Widerøe.

Trond Bolles brødre er gjennomintervjuet, og det samme er blant annet flere av hans kolleger fra de ulike utenlandsoppdragene. De ønsket å bidra slik at arbeidskameratens historie ikke blir glemt. Utfordringen var imidlertid kolleger som ikke ønsket å gi fra seg informasjon fra det lukkede miljøet som de selv var eller er en del av.

– Men det er gledelig å registrere at flere av disse tok kontakt med oss nå som boka er ute. Tilbakemeldingene er entydige, og går ut på at de kjenner seg igjen. Vi har lykkes med å beskrive virkeligheten, sier han.

– Krigshelten er en av de mest spektakulære fortellingene om landets militærengasjement på utenlandsk jord, hevder Gyldendal.

Historien følger Bolle som marinejeger og etterretningsagent under krigene på Balkan og i Afghanistan. Det samme gjelder hans sentrale rolle i den såkalte Khalid Skah-saken, som handlet om å hente tilbake de to barna som den kjente idrettsmannen holdt i skjul i Marokko.

Trond Bolle var ifølge kildene til boka småkriminell i ungdommen, men ble inspirert som 16-åring da broren kom hjem på permisjon under sin innsats for Forsvaret. Motivasjonen om egen karriere fikk tenåringen til å endre atferd. Hadde ikke det skjedd, er det ifølge Widerøe mange som mener han like gjerne kunne endt som forbryter i stedet for orlogskaptein.

– Han var ingen typisk militær. Det viktigste for ham var å få jobben gjort. I de spennende historiene vi forteller om hans liv, blir det også dokumentert at han hadde unike egenskaper som både leder og kriger, sier Widerøe.

Orlogskapteinens enke, Bjørg Gjestvang, er også på markedet med en fersk bok ført i pennen av Jon Gangdal. Denne heter Trond Bolle – Alles helt, min mann. Ifølge Romerikes Blad er opplaget på denne boka nå oppe i 9000.

Powered by Labrador CMS