Forventer tyveri-økning mot transportbransjen

Kriminelle fra Romania, Litauen og Polen utgjør ifølge Kripos den største trusselen når det gjelder vinningskriminalitet i Norge. En av de nye trendene er grove tyverier av elektronikk fra lastebiler.

Publisert

Aktuell Sikkerhet har flere ganger skrevet om fortvilelsen som hersker i transportbransjen som en følge av omfattende dieseltyverier. Det samme gjelder tyverier av blant annet elektronikkvarer som blir stjålet fra lasterommene mens sjåførene tar sin pålagte døgnhvile.

– Vi har tatt grep gjennom generelt bedre sikring av lastebilene, plomberinger, sporingsenheter og endrede kjøremønster, har sikkerhetssjef Lars Vethe i Elkjøp Nordic AS tidligere uttalt til Aktuell Sikkerhet.

Han trakk da spesielt frem samarbeidet med Skan-kontroll, som i flere tilfeller har gjort at elektronikk-giganten har vært i forkant av at kriminelle slår til.

Dagbladet omtaler i dag en rapport utarbeidet av Kripos, som tyder på at de kriminelle bandene som har spesialisert seg på slike tyverier, har utvidet sitt nedslagsfelt.

– Tidligere har problemet vært kjent på strekningen Svinesund-Oslo. Ny informasjon tyder på at problemet har spredd seg til Sør-Norge, sier Eivind Borge i Kripos til Dagbladet.

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har for lengst engasjert seg i problemstillingen, og det ble tidligere i år opprettet et eget kriminalitetsutvalg for varehandel, logistikk, transport og reiseliv. Direktør Kristine Beitland har tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet at formålet er å forebygge kriminalitet mot blant annet transportbransjen.

Ofte skjer tyveriene fra lastebiler mens sjåførene sover. Tyvene tar seg ned i lasterommet gjennom taket, og tyveriet blir i mange tilfeller ikke oppdaget før sjåføren skal losse.

Agderposten skrev i forrige uke at elektronikk-bander har slått til mot lastebiler på Sørlandet, som kjører for Elkjøp:

- E18 i Søgne. 12. mars. Stjal varer til en kostpris på 83 111 kroner.

- Barstølveien i Kristiansand. 13. mars. Kostpris på varene de stjal med seg var på 76 954 kroner.

- Livold i Lindesnes. 26. mars. Kostpris på varene som ble stjålet var på 190 235 kroner.

- Livold i Lindesnes. 26. mars. Varer med en kostpris på 78 095 kroner ble stjålet.

- Børstølveien i Kristiansand.16. april.133 304 kroner.

- Åsbieveien i Arendal. 30. juli.. Tyvene stjal med seg varer med en kostpris på 172 746 kroner.

Tre polakker skal være pågrepet og siktet for disse seks tyveriene, samt ett til. De ble pågrepet på Rudshøgda i Ringsaker midt i august, og var da i besittelse av tyvegods som politiet mener stammer fra nevnte lastebilinnbrudd. Pågripelsen anses å være gjennombruddet for oppklaringen av de grove tyveriene på Sørlandet. De norske etterforskerne, som samarbeider med kolleger i andre nordiske land, har hatt stor nytte av blant annet elektroniske spor i arbeidet med å finne både gjerningsmenn og tyvegods som stammer fra lastebilinnbruddene.

I tillegg til lastebilinnbrudd, forventer Kripos en økning i såkalte sjokkbrekk mot klesbutikker.

Powered by Labrador CMS