Tillit, frykt og fristelser

Oktober er den nasjonale sikkerhetsmåneden i Norge. I morgen er det kickoff med gratis-konferanse i Oslo.

Publisert

Norge er et av sju land i et pilotprosjekt som EU sitt informasjonssikkerhetsorgans ENISA står bak. Samtlige sju har oktober som offisiell sikkerhetsmåned.

Konferansen det hele starter med i morgen, tirsdag, arrangeres av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) i tett samarbeid private og offentlige virksomheter. Felles for dem alle, er et ønske om å bidra til at informasjonssikkerhet settes på dagsorden.

Det er blant annet igangsatt en reklamekampanje der det rettes søkelys på hvordan hackere forsøker å komme inn på datamaskinen din. Disse spiller på tre ting: Tillit, frykt og fristelser.

– Den vanligste måten å bli lurt av hackere på, er ifølge NorSIS at noen benytter sosial manipulering. Dette finnes det ikke tekniske hjelpemidler mot.

– Du må være våken og tenke selv, oppfordrer de.

Eksempler på hvordan hackere spiller på tillit, kan være at du mottar en henvendelse fra noen som gir inntrykk av at de representerer politiet, banken, bekjente eller et programvareselskap.

Henvendelser som spiller på frykt kan for eksempel være at du får beskjed om å installere et konkret program eller verktøy. Dersom du ikke gjør dette, vil det gå deg ille. Og fristelser kan for eksempel være tilbud om å få spille av filmer gratis.

En rekke ressurspersoner med betydelig kompetanse innen informasjonssikkerhet bidrar med foredrag på ulike arrangementer gjennom den nasjonale sikkerhetsmåneden. Her hos Sikkert.no kan du lese hva som skjer hvor rundt omkring i landet.

Her kan du lese alt om Nasjonal sikkerhetsmåned.

"
Powered by Labrador CMS