Virus på nye datamaskiner

Microsoft-forskere fant forfalskede Windows-versjoner på samtlige nye datamaskiner de kjøpte. På flere av dem var det allerede installert virusprogrammer.

Publisert

- Dette er svært urovekkende med tanke på det allerede økende trusselbildet. Vi er ikke kjent med tilfeller som dette i Norge, sier direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

I Mørketallsundersøkelsen 2012, som ble presentert på Sikkerhetskonferansen tidligere denne uka, ble det avslørt at svært mange norske virksomheter tar i bruk teknologi uten å foreta sikkerhetsanalyse.

- Dette eksempelet viser hvor viktig risikoanalyse er i sikkerhetsarbeidet for å hindre angrep. Virksomhetene har selv et selvstendig ansvar for informasjonssikkerhet i egen virksomhet, sier hun.

- Dette er illevarslende.

Det sier leder for Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS), Tore Larsen Orderløkken, til Dagbladet.

Det er gjennom mange år advart mot farene ved å åpne eller laste ned filer fra både ukjente og kjente avsendere. Nytt er det imidlertid at ondsinnet programvare og datakoder kan ligge i datamaskinen din allerede når du kjøper den. Dette hevder i alle fall nyhetsbyrået AP.

De referer ifølge Dagbladet til et medlem av Microsofts forskergruppe som kjøpte en splitter ny PC. Da han startet maskinen, begynte den plutselig å leve sitt eget liv. Videre trigget viruset i maskinen den til å søke etter andre datamaskiner på internett.

Den Microsoft-ansatte som hadde kjøpt denne maskinen var med i en forskergruppe som startet i 2011. Etter å ha kjøpt mer enn 20 maskiner i Kina, fant representanter i gruppen, etter nærmere undersøkelser, ut at samtlige inneholdt forfalskede versjoner av Windows. På fire av dem var det installert virusprogramvare.

Tore Larsen Orderløkken sier til Dagbladet at norske forbrukere også bør være oppmerksomme på dette fenomenet.

– Man bør se på en måte å få sertifisert produktet sitt slik at det har vært gjennom en kontroll før man kjøper det. Produsenter av forskjellige hardware som minekort, prosessorer og harddisker blir i stor grad produsert i Asia, sier han til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS