Dømt for svart ordensvaktutleie

I nesten fire år leide mannen ut ordensvakter til utelivsbransjen uten å føre noe form for regnskap. Tingretten lar ham slippe å sone i fengsel fordi forholdet er tilstått.

Publisert

Mannens ordensvaktvirksomhet i Hamar ble drevet som et enkeltmannsforetak fra 2007, og ble slått konkurs i 2011. Da hadde han i nesten fire år drevet utleie av ordensvakter til utesteder.

Konkursbehandlingen avdekket at driften hadde foregått i strid med regnskapslovgivningen. Da det ikke foreligger regnskap eller bilag for øvrig, er det for myndighetene ukjent hvor mye penger som har sirkulert i virksomheten.

Under politietterforskningen tilsto mannen i 30-årene at han ikke har ført regnskap over selskapets inntekter, utgifter, eiendeler og gjeld.

På tross av at han i nesten fire år leide ut vaktmannskaper til utelivsbransjen, er han innvilget en ikke ubetydelig strafferabatt. Påtalemyndigheten påsto en straff på 35 dagers fengsel og 10000 kroner i bot.

Hedmarken tingrett har imidlertid funnet 27 dagers betinget fengsel og en bot på 7500 kroner som passende straff. Dette fordi saken kunne gå som en tilståelsessak etter at han ga en uforbeholden tilståelse for lovbruddene. Fengselsstraffen slipper han altså å sone dersom han holder seg på rett side av loven de to kommende år.

Etter at ordensvaktselskapet i Hamar måtte gi seg, har den nye loven om vaktvirksomhet trådt i kraft. Likevel er det mange politidistrikter som ennå ikke håndhever denne når det gjelder ordensvakt-segmentet. I siste utgave av Aktuell Sikkerhet sier daglig leder Harald Lilleeidet, i en reportasje om PSS Securitas, at bransjen har en utfordring når det gjelder å overbevise myndighetene om at loven må være lik for alle.

- I praksis vil det bety at ordensvaktstyrkene i hele Norge skal jobbe under like vilkår, samtidig som vi blir målt på at vi tilfredsstiller alle krav. Dette gjelder blant annet til vandel, utdannelse, rapportering, uniformering og godkjente identitetskort. På tross av at loven har trådt i kraft for lengst, syndes det mye uten at det får konsekvenser for juksemakerne, sier Lilleeidet i PSS Securitas.

Powered by Labrador CMS