Færre smuglere varetektsfengsles for å spare politiressurser

Tollvesenet er svært kritiske til at Hedmark politidistrikt ikke lenger vil bruke ressurser på varetektsfengsling av utenlandske smuglere i påvente av pådømmelse i retten.

Publisert

– Dette er svært uheldig for en gruppe som står for organisert kriminalitet, sier kontorsjef Morten Nystuen i Tollvesenet.

Det er NRK Hedmark og Oppland som avslører den oppsiktsvekkende nyheten om at politimesteren i Hedmark vil kutte kraftig ned på varetektsfengsling av utenlandske smuglere. I stedet vil han sette inn ressursene til bekjempelse av smugling.

– Vi har hatt en veldig sterk økning i slike saker. Det medfører en betydelig ressursbruk, ikke minst til transport, sier politimester Tormod Bakke til NRK Hedmark og Oppland.

Hedmark politidistrikts harde kamp mot utenlandske smuglere har altså kostet dyrt, spesielt fordi politiet har bundet opp store ressurser til transport mellom ulike varetektsplasser rundt på Østlandet.

– Politiet må jo gjøre sine egne prioriteringer når det gjelder varetekt, men vi mener at den smuglingen som østeuropeere står for er alvorlig. Det er svært uheldig overfor en gruppe som står for organisert kriminalitet at de ikke varetektsfengsles, sier Morten Nystuen til NRK Hedmark og Oppland.

Politimester Bakke argumenterer med at hans beskjedne mannskapsstyrke blir opptatt med å kjøre smuglere til og fra rettsmøter, og at ingen kan mene dette er vel anvendt bruk av politiressursene.

I fjor økte antall varetektsfengslinger i Hedmark med 25 prosent fra året før. Smuglerne fra Polen utgjorde den største gruppen, tett fulgt av smuglere fra Litauen. Og antallet avslørte smuglere er stadig økende.

– Den konsekvente bruken av varetekt tidligere har ikke hatt noen dempende effekt på smuglingen, sier Bakke. Han tilbakeviser at den nye praksisen er en nedtrapping i jakten på smuglere. I stedet for varetektsfengsling, vil det nå være mer politi i grenseområdene. Smuglere som nå blir avslørt kan, så lenge varetekt ikke er noe alternativ, forlate landet i påvente av hovedforhandling i retten.

– Vi er ikke blitt midlere i klypa. Dette betyr bare at vi vurderer beredskapen på stedet som mer prioritert. Vi er nødt til å prøve ut metodikken og se hva som fungerer best, sier han.

– I tillegg til at dette er kriminalitet som det bør slås hardt ned på, er bilene som smuglerne bruker ofte tikkende trafikkbomber. De har ofte 500 til 1000 kilo overlast, og sjåførene prøver i økende grad å stikke fra tollerne, sier Nystuen.

Her er saken hos NRK Hedmark og Oppland om politimesterens avgjørelse. Les om Tollvesenets betenkeligheter her.

"
Powered by Labrador CMS