Lanserer overfalls-app og følger folk hjem

G4S satser på å gjøre natta tryggere for dem som ferdes i Oslo sentrum. Ved hjelp av en overfallsalarm og gratis ”følg meg hjem-vektere”, vil de forebygge ran, vold og overfallsvoldtekter.

Publisert

Vektere fra G4S har fra denne helga følge-tjeneste i Oslo for å få folk tryggere hjem. (Rolf Magnus W Sæther)

Vektere fra G4S har fra denne helga følge-tjeneste i Oslo for å få folk tryggere hjem. (Rolf Magnus W Sæther)

Den nye appen som nå er tilgjengelig, lanseres sammen med Bipper. Dette selskapet, med Silje Vallestad i spissen, står fra før bak ”bSafe”. Den nye tjenesten blir langt mer omfattende.

– Overfallsalarmen er bare en av funksjonene på smarttelefonapplikasjonen ”Follow Me Home”, sier markedsdirektør Ådne Mauritzen i G4S.

– Å gå alene i Oslo om kvelden kan være utrygt, spesielt i helgene, sier Silje Vallestad.

Applikasjonen som er tilgjengelig for både apple- og androidprodukter, gjør det mulig å ringe G4S sin døgnbemannede alarmsentral ved hjelp av ett tastetrykk. Det finnes også en egen knapp for å aktivere en egen ringetone, slik at omgivelsene tror at du mottar en telefonsamtale. Det siste kan kanskje i noen tilfeller være nok i seg for å få potensielle gjerningsmenn til å avstå fra å slå til.

– Applikasjonen nyttiggjør seg også posisjonen din ved hjelp av GPS-koordinater. Når alarmfunksjonen løses ut, kan operatørene på sentralen se nøyaktig hvor du befinner deg. Dermed vet de til hvilket sted vekterne skal rykke ut til for å finne igjen den som har utløst alarmen. Vekteren kan videre følge eventuelle bevegelser online via sin egen PDA. Dersom alarmen er utløst ved en feiltakelse, kan utrykningen avblåses ved bruk av et passord som er avtalt mellom kunden og G4S på forhånd. Operatørene vil heller ikke nøle med å ringe politiet dersom de oppfatter at det foreligger en reell situasjon, sier Mauritzen.

Den nye applikasjonen gjør det også mulig å koble telefonkontakter sammen. Alle abonnentene kan med egne telefonkontakters velsignelse holde seg oppdatert på hvor de til enhver tid beveger seg. Dette er en funksjon som kan slås på og av, slik at du selv bestemmer når du skal være sporbar.

– Vi har store forventninger og håper mange vil benytte seg av overfallsapplikasjonen og dens muligheter. Forskjellen på vår applikasjon og andre, er at våre kunder faktisk har kontakt med en alarmsentral som disponerer vektere. Uansett hvor i verden du er, vil denne applikasjonen kunne sette deg i kontakt med G4S-sentralen. Vi håper at etterspørselen vil danne grunnlag for at vi også i andre byer kan tilby full tjeneste med vekteruttrykning. Foreløpig er dette noe vi kun har i Oslo, sier Mauritzen.

Applikasjonen er gratis å laste ned, men koster 29 kroner i månedlig abonnementsavgift. Den som den juridiske kontraktsparten Bipper vil forholde seg til må være myndig, men ulike abonnementsvarianter gjør det mulig for foreldre å tegne abonnement på vegne av barna, eller som komplette familieabonnementer.

– Vi kommer til å markedsføre applikasjonen gjennom oppsøkende virksomhet ute i bybildet. Det samme vil vi gjøre med den nye tjenesten ”Follow Me Home”, sier han.

”Follow Me Home” er nettopp som navnet sier, en tjeneste der vektere følger folk på veien hjemover.

Via appen kan vekter tilkalles. (Foto: Even Rise)

Via appen kan vekter tilkalles. (Foto: Even Rise)

– Basert på tidligere voldsepisoder, ran og voldtekter, har vi kartlagt hvilke områder i byen hvor det statistisk sett er farligst å bevege seg nattestid. På disse stedene vil vi stille med vektere som natt til lørdag og søndag, mellom klokka 22.00 og 04.00, går faste ruter. Dette fungerer slik at møteplasser og ”rutetider” er opplyst på appen, og ut fra informasjonen der skal de som ønsker følge hjemover kunne møte opp og fortsette videre i følge med en vekter, sier Mauritzen.

Rutene går fra Yongstorget til Sofienberg, Oslo City til Tøyen og Universitetets Aula på Karl Johan til Oscarsgate. Gjennom Frognerparken går vekterne kontinuerlig begge veier.

– Dette i kombinasjon med appen, er Bippers og vårt bidrag til å gjøre Oslo til en enda tryggere by, sier Mauritzen.

Her kan du se film som forklarer ytterligere hvordan Follow Me Home" fungerer:

Powered by Labrador CMS