– En balansegang

Problematikken rundt trusler og angrep mot Nav-ansatte ble aktualisert sist uke da en ansatt i Oslo ble knivstukket og senere døde. – Forholdet mellom sikkerhet og åpenhet er en vanskelig balansegang.

Publisert

Det sier fylkesdirektør Frode Storvik i Nav Hordaland til Bergens Tidende. Han mener det blant annet er behov for en grundig gjennomgang av alarmsystemer, datasikkerhet, rømningsveier, videoovervåking og bruk av vektere ved Nav-kontorene.

I løpet av årets sju første møter fikk han meling om 86 tilfeller av vold eller trusler mot ansatte. Han har ansvaret for 400 Nav-ansatte ved 40 kontorer.

– Vi ønsker å være åpne og tilgjengelige i møte med brukerne. Men hver eneste av disse volds- og trusselepisodene er krevende for oss. De skaper usikre arbeidsplasser, og ansatte reagerer veldig ulikt. Enkelte blir også sykmeldte, sier han til avsien.

Nav bruker flere steder i landet vektere som et bidrag til å ivareta sikkerheten på sine kontorer. Aktuell Sikkerhet har tidligere omtalt behovet for dette, men også episoder der vektere også er rammet av voldelige og truende Nav-brukere.

Storvik kaller drapet på en Nav-ansatt ved Nav på Grorud i Oslo som et naturlig stoppunkt.

– Nå må vi for alvor sette oss ned og vurdere hvor åpne vi skal være overfor publikum. Blant annet hvordan kontorene våre skal være utformet, om vi må revurdere åpningstidene og om det skal være flere ansatte tilstede i brukersamtaler. Forholdet mellom sikkerhet og åpenhet er en vanskelig balansegang, sier han til Bergens Tidende.

Her kan du lese Dagbladets gjengivelse av en NTB-melding fra Nav-reportasjen i BT.

"
Powered by Labrador CMS