Sec. illustrasjon lite

Overvåkingsanlegg som utløste drapsalarm er aldri rapportert til Datatilsynet

 Bildene som var avgjørende for at det ble igangsatt drapsetterforskning i den såkalte Brevik-saken, ble tatt med et overvåkingsanlegg som aldri er meldt inn til myndighetene. – Et klart brudd på loven, sier Datatilsynet – som i 2013 har sikkerhetsbransjen som et av sine prioriterte tilsynsobjekter.

Publisert

Datatilsynet oppfordrer profesjonelle aktører i sikkerhetsmarkedet til å stille krav om både databehandleravtale og at anlegget de skal betjene faktisk er meldt til Datatilsynet slik loven krever. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

I tillegg til at Datatilsynet slår fast at overvåkingsanlegget ikke var lovlig innmeldt, vurderer de om minst ett kamera ved Brotorvet fanget opp et langt større område enn hva som er tillatt. Det kan i såfall medføre reaksjoner mot de ansvarlige for anlegget.

Natt til 3. august ble Linn Madelen Bråthen funnet død i Brevik. Politiet i Telemark konkluderte tidlig med at hun hadde tatt livet av seg.

Først etter at en vekter lot seg overtale til å vise en av avdødes venninner et overvåkingsopptak fra den aktuelle natten, tok saken en ny vending. Bildene fra overvåkingsanlegget viste den avdøde mens hun fortsatt var i live, og dokumenterte at flere av opplysningene politiet satt med var feil. Deriblant det som en politimann, som var sammen med Bråthen samme natt, hadde sagt.

Overvåkingsbildene var ifølge politiet av avgjørende betydning for at nevnte politimann ble drapssiktet og varetektsfengslet. Etterforskningen er nå overtatt av Vestfold politidistrikt.

Etterforskerne er av den oppfatning at politimannen skal ha kastet, eller dyttet Bråthen utfor Breviksbrua.

Securitas reagerte umiddelbart da det viste seg at en av deres vektere hadde utlevert overvåkingsbilder til utenforstående.

– Vi ser at vekteren handlet i beste mening og at han bidro positivt i denne saken. Samtidig må vi ta inn over oss at våre retningslinjer ikke er fulgt, sa markeds- og kommunikasjonsdirektør Jarle Ramskjær i Securitas fredag.

Vekteren ble umiddelbart tatt ut av tjeneste, men var tilbake på jobb etter få dager. Nå viser det seg imidlertid at det ikke bare er han som ikke fulgte retningslinjene.

På spørsmål fra Aktuell Sikkerhet, har ikke Brotorvet, eller O. G. Ottersland som eier senteret, klart å gjøre rede for om de har sendt melding til Datatilsynet om senterets overvåkingsanlegg. Slik melding er de ifølge loven pliktig til å sende.

En gjennomgang av Datatilsynets meldingsbase viser at det ikke finnes noen informasjon om senterets overvåkingsanlegg hos dem.

– Det følger av Personopplysningsloven at vi skal ha melding om slike overvåkingsanlegg. Dette er viktig for oss med tanke på at vi skal kunne planlegge og gjennomføre tilsyn. Meldingsbasen bidrar også til å gi et bilde av omfanget av kameraovervåking i Norge. Dessverre er det mange som ikke melder inn, og derfor er ikke basen noe sannhetsvitne for hvor mange overvåkingsanlegg som er i bruk. Men med tanke på at det er den enkeltes personvern vi først og fremst skal ivareta, så er ikke mangel på innmelding det mest alvorlige vi kan avdekke, sier seniorrådigiver Hågen Thomas Ljøgodt i Datatilsynet.

– På Brotorvet er det Securitas som følger med på overvåkingsbildene fra kjøpesenteret. Hvilket ansvar hviler på dem i rollen som databehandler?

– Det er eieren av anlegget som er pliktig til å melde inn. Det skal imidlertid undertegnes en databehandleravtale, i dette tilfellet mellom Securitas og kjøpesenteret. Denne skal angi hvilke personopplysninger databehandleren skal ha tilgang til, og hvilken rolle eller funksjon databehandleren skal ha med tanke på bruken av bilder fra overvåkingsanlegget. Men det er altså ikke databehandleren, men eieren, som er ansvarlig for å melde til oss, sier Ljøgodt.

– Men jeg oppfordrer profesjonelle aktører i sikkerhetsmarkedet til å stille krav om både databehandleravtale og at anlegget faktisk er meldt til Datatilsynet slik loven krever. Og databehandleravtalen skal være tilgjengelig for oss når vi eventuelt kommer på tilsyn, legger han til.

– Vi stiller oss bak oppfordringen fra Datatilsynet. Hvilke avtaler som ligger til grunn for vårt kundeforhold på Brotorvet ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi er generelt opptatt av å følge reglene for kameraovervåking, deriblant Datatilsynets retningslinjer, sier Jarle Ramskjær i Securitas.

– Overvåkingsbildene som er gjengitt i mediene, viser et større omfang en bare inngangsparti og fasade på Brotorvet. Vil Datatilsynet undersøke hvorvidt kameraene fanger opp mer enn hva som lovlig?

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men all den tid sikkerhetsbransjen er et prioritert område for oss i 2013 vil jeg ikke utelukke det, sier Ljøgodt.

Her kan du orientere deg videre for å få tak i Næringslivets Sikkerhetsråds veileder om lovlighet, behov, montering, anskaffelse og bruk av kameraovervåking.

"
Powered by Labrador CMS