Bekymring forsinker Konkurransetilsynet om Nokas-oppkjøp

Konkurransetilsynet har i dag varslet at de trenger ekstra tid for å kunne ta stilling til om Nokas skal tillates å kjøpe G4S sin norske virksomhet.

Publisert

Det var i slutten av oktober at Nokas flagget kjøpet av G4S sin norske virksomhet.

Nyheten kom svært brått på resten av den norske sikkerhetsbransjen. Få så at en slik handel ville komme, og flere har i ukene etterpå kommet med innspill overfor Konkurransetilsynet.

– Vi har i dag varslet partene om at vi trenger mer tid. Det finnes indikasjoner i markedet som gjør oss bekymret. Vi har fått innspill med ulike oppfatninger om hva konsekvensene av oppkjøpet kan bli, sier prosjektleder Sven Heidar Larsen i Konkurransetilsynet.

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer er behovet for mer tid begrunnet med Konkurransetilsynets egne vurderinger, men også at enkelte eksterne har gitt uttrykk for synspunkter om en begrenset konkurranse. Det er også aktører som har kommet med positive innspill. De som har henvendt seg til Konkurransetilsynet representerer blant annet både kunder og aktører i sikkerhetsmarkedet generelt.

Larsen understreker at dagens varsling til Nokas og G4S ikke nødvendigvis betyr at Konkurransetilsynet behøver å gripe inn, men at de ikke rekker å sluttbehandle saken innen fristen som er 10. desember.

– Her er det snakk om at de tre største aktørene i bransjen blir til to. Det er noe som i seg selv gjør det viktig å kikke nærmere på konsekvensene ved oppkjøpet. Vi må blant annet vurdere kundenes kjøpemakt, om det er mulig for andre å etablere seg i markedet og om noen av de mindre aktørene i bransjen vil kunne bygge seg opp eller allerede i dag utøver et konkurransepress på de tre største, sier Larsen.

Etter at Nokas og G4S ble varslet i dag, har Konkurransetilsynet en frist til å ferdigbehandle saken innen 70 virkedager regnet fra søknaden ankom dem tidlig i november. Dersom de ikke finner grunn til å gripe inn, kan de når som helst orientere partene og legge saken bort.

Dersom oppkjøpet blir realisert slik intensjonen er, vil Nokas få en årlig omsetning på nærmere 3,5 milliarder kroner. Selskapet, som er totalleverandør av sikkerhetstjenester i det skandinaviske markedet innen verdihåndtering, alarm- og vakttjenester, samt safety og rådgivningstjenester, vil telle cirka 5000 ansatte. Dette er omtrent en fordobling siden 2010.

Her kan du lese nyheten om at Nokas ønsker å kjøpe G4S sin virksomhet i Norge.

Her kan du lese hva Nokas skal betale for G4S i Norge.

I den nyeste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese om Nokas videre planer for vekst.

"
Powered by Labrador CMS