- En egen våpengren

Cyberforsvaret i det norske forsvaret utsettes daglig for forsøk på inntrengning i sine systemer. Datasikkerhet har nærmest blitt en egen våpengren.

Publisert

TV 2-nyhetene melder at krigen på nettet har vokst kraftig de siste årene, og at Norge – i likehet med mange andre land – er med på et våpenkappløp der cyberforsvar nærmest har blitt en egen gren.

– Vi utsettes for forsøk på inntregning daglig, sier generalmajor Roar Sundseth til TV 2. Han er sjef for cyberforsvaret i det norsk forsvaret.

I reportasjen viser han eksempler på angrep som ut fra størrelsen sannsynliggjør at en nasjonalstat med betydelige ressurser står bak.

Sist uke offentliggjorde det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant en rapport der de hevder å ha avslørt et konkret tilfelle av kinesisk dataspionasje i Norge.

Sundseth vil ikke kommentere opplysningene om at kinesiske militære har utført hackerangrep mot Norge, men han bekrefter overfor TV 2 at det er nasjonalstater som står bak de mange angrepene de daglig må stoppe.

– Vi har en stor utfordring som vi kaller attribusjon, og det er vanskelighetene vi har med å gå tilbake og ansvarliggjøre nasjoner og individer i forhold til ulovlig aktivitet. Det er svært vanskelig, sier Sundseth til TV2.

Les mer hos TV 2 om hva Sundseth sier om dataangrepene og hva Cyberforsvaret ser på som mest sensitivt i Norge.

Her kan du lese hvordan Kinas dataspionasje ble oppdaget.

"
Powered by Labrador CMS