Ellefsen lite

Rumenere dominerer

Langt flere rumenere enn nordmenn er mistenkt og anmeldt for grov vinningskriminalitet i Oslo hittil i år. Det absolutte flertall av dem er tidligere straffet, enkelte til og med for drap.

Publisert

Politioverbetjent Geir Ellefsen snakker om vinningskriminalitet under et seminar i regi av NSR. (Arkivfoto: Even Rise)

Det er anmeldt og mistenkt 181 rumenere for grove tyverier fra bolig, bil og person i Oslo fra nyttår og frem til sommeren. 136 nordmenn er representert på den samme listen.

Tallene kommer frem i en reportasje i VG. Politioverbetjent Geir Ellefsen ved etterretning og vinningsavsnittet i Oslo sier at politiet har grunn til å mene at mange av de pågrepne rumenerne er romfolk. Også under et seminar i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd i vår, uttalte Ellefsen seg om vinningskriminaliteten i Oslo. Etter at etterretnings- og vinningsavsnittet ble opprettet i 2009 – for å jobbe mot utenlandske mobile vinningskriminelle – har det vært en nedgang på mer enn 70 prosent når det gjelder boliginnbrudd i hovedstaden.

I reportasjen kommer det frem at rumenske vinningskriminelle i hovedsak er et byproblem. Ellefsen hevder det er flere eksempler der rumenere starter med tigging og senere fortsetter som tunge vinningskriminelle.

Den typen vinningskriminalitet de begår, er ifølge politiet svært godt organisert og planlagt. Flere av dem som blir tatt er gjengangere med saker på seg fra flere land. Noen kommer også tilbake til Norge etter flere ganger å ha blitt sendt ut av landet som en følge av kriminalitet.

– Jeg er ikke sikker på om norsk politi alene, og på sikt, vil klare å demme opp for utviklingen. Jeg er heller ikke sikker på om de ansvarlige myndigheter i landet ser hvor alvorlig denne kriminalitetsutviklingen er. Norge er et attraktivt land for bandene, sier Ellefsen.

Her kan du lese hele reportasjen i VG, med blant annet uttalelser fra Geir Ellefsen og en representant for romfolket.

"
Powered by Labrador CMS