Historisk innen datasikkerhet

Historiens største satsning innen cybersikkerhet og informasjonssikkerhet er i gang. Resultatet blir en styrking av utdanningstilbudet på Høgskolen i Gjøvik i form av et internasjonalt kraftsenter innen informasjonssikkerhet.

Publisert

Det nye forskningssenteret vil få betydning både nasjonalt og internasjonalt. Det markerer starten på en unik, innovativ og historisk satsning på informasjonssikkerhet. Lanseringen skjer i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) tiårsjubileum.

– For første gang går næringslivet, akademika og myndighetenes politi- og sikkerhetsorganisasjoner sammen om å løse en kompetanseutfordring ved å investere i akademika, sier direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkeretsråd (NSR).

– Initiativtakerne er Telenor, Statkraft, Statnett, Eidsiva, PWC, Politidirektoratet, NSM, Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Cyberforsvaret, Forsvarets Forskningsinstutt (FFI) Økokrim, Kripos, Nasjonalt ID-senter og Oppland Fylkeskommune, legger hun til.

– NSR ønsker spesielt å gi honnør til viserektor Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik. Uten han hadde ikke dette vært mulig, sier Beitland.

Mindre enn en uke etter at Justiskomiteen via Samfunnssikkerhetsmeldingen mente at det bør etableres et nasjonalt forskningssenter i informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik, hadde nevnte aktører tatt oppfordringen på alvor. Opprettelsen av ”Center for Cyber- og Information Security” var plutselig en realitet.

- Dette er historisk på mange måter. Det er historisk fordi det er første gang så mange behovs-eiere går sammen om å løse en kompetanseutfordring ved å investere i akademia. Det er historisk at nasjonens sikkerhetsorganisasjoner samarbeider så tett. Og samarbeidsmodellen i seg selv, med sterk og kontinuerlig deltakelse fra brukerorganisasjonene, er uvanlig i Norge. Jeg gir honnør til organisasjonene. De har tenkt og handlet svært innovativt og vist usedvanlig hurtighet og handlekraft. Som nasjon kan vi være stolte av hva vi ser i dag, sier Morten Irgens.

- Vi i Nasjonal sikkerhetsmyndighet har lenge etterlyst en styrking av utdanningen innenfor sikkerhetsfagene. Å støtte opprettelsen av nye professorater ved Høgskolen i Gjøvik, mener vi vil innebære et betydelig løft for sikkerhetstilstanden i Norge, og økt kompetanse, anvendt forskning og samarbeid innenfor dette fagfeltet, sier direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Politiet ser behov for å styrke kompetansen innenfor informasjonssikkerhet. Kriminelle tar i stor grad i bruk ny teknologi samtidig som vanlig kriminalitet i økende grad etterlater seg digitale spor. Det er viktig at det ikke blir et gap i kompetansen mellom de som har uredelige hensikter og vi som skal stoppe eller etterforske disse. Satsingen på Center for Cyber- and Information Security er et spennende tiltak som vi gleder oss til å arbeide med fremover, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet.

- PST imøteser etableringen av forskningssenteret for informasjonssikkerhet. Det vil bidra til utvikling av et kompetansemiljø som også PST kan høste av på sikt. Vi ser at fremmede lands etterretningstjenester i økende grad benytter digitale verktøy og Internett for å stjele bedriftshemmeligheter og informasjon om forskning, utvikling, planer og kontrakter. Ved å styrke utdanningen på dette feltet, blir vi bedre rustet til å forebygge slik ulovlig aktivitet, sier PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland.

Powered by Labrador CMS