– Tigging er skalkeskjul for kriminell virksomhet

70 prosent av lommetyvene politiet har pågrepet siden august i fjor er rumenere. Til politiet sier de at de er i Norge for å tigge, men politiet tror de i realiteten er profesjonelle lommetyver.

Publisert

Det er Aftenposten som skriver dette i en reportasje der avisen også omtaler sin gjennomgang av 171 dommer mot rumenere i 2012 og 2013 fra Oslo, Asker og Bærum.

– 152 av disse gjelder tyveri, heleri eller ran. I all hovedsak er det snakk om lommetyverier, selv om dommene også omfatter tyveri av diesel, kobber, bolig- og butikktyverier, skriver avisen.

– Vi har tilfeller av tiggere som begår lommetyverier. Men det store volumet er utført av profesjonelle, pent kledde utlendinger som samarbeider med hverandre i forhåndsdefinerte roller. De vekker ikke oppsikt ved å se ut som tiggere, sier Roar Kvassheim, som leder politiets innsatsgruppe mot lommetyverier, til Aftenposten.

– Disse er såpass fingernemme og profesjonelle at det er langt mindre lukrativt for dem å tigge. De kan stjele mange telefoner i løpet av en dag, og har også ofte flere på seg når vi pågriper dem, legger han til.

– Så lenge tigging er lovlig, gir det et grunnlag for å komme til Norge. Det gjør det også umulig å stoppe folk som kommer hit uten penger til oppholdet, sier Morten Reppen til Aftenposten, og understreker at uttalelsen baseres på saker han selv har jobbet med.

Reppen er politiadvokat ved etterretnings- og vinningsavsnittet i Oslo.

– Noen av de domfelte bruker bare dager eller timer på å innlede en kriminell løpebane etter ankomst til Norge, og da mener vi det er sannsynlig at de egentlig ikke har hatt lovlig aktivitet som formål, sier han til Aftenposten.

I reportasjen kommer det frem at politiet ikke vet om de profesjonelle lommetyvene er romfolk.

Vi registrerer statsborgerskap, men ikke etnisitet, sier Kvassheim til Aftenposten.

"
Powered by Labrador CMS