Bjørn Åge Hansen

- Vi i politiet er helt avhengig av vekterne og sikkerhetsbransjen

Få dager før det ble kjent at politianalysen avslører et skrikende behov for økt politikraft i Norge, fortalte politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen til Aktuell Sikkerhet at etaten er helt avhengig av vektere. - Uten dem ville krim-statistikken i Oslo sett mye verre ut, sier Hansen, som erkjenner at politiet har "mistet" ordensmonopolet.

Publisert

Politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen erkjenner at politiet ikke klarer seg uten vekterne. (Foto: Even Rise)

(Reportasjen er hentet fra papirutgaven av Aktuell Sikkerhet)

– Vi er helt avhengige av vekterne. Uten dem ville krim-statistikken i Oslo sett mye verre ut. I tilfeller der vi klarer å rykke ut med tre patruljer til et åsted, har sikkerhetsbransjen ofte flere titalls vektere og ordensvakter i nærheten, sier Bjørn Åge Hansen.

Han er stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo. Han legger ikke skjul på sin bekymring over utviklingen når det gjelder omfanget av blant annet fysisk vold, overfallsvoldtekter, lommetyverier og personran i hovedstaden.

Cirka halvparten av denne kriminaliteten skjer på nattestid i helgene.

– Og svært ofte er tung beruselse involvert, enten hos offeret eller hos gjerningspersonene. I enkelte tilfeller er offeret så beruset at vedkommende ikke klarer å redegjøre for hvor og når overgrepet skjedde. Det gjør etterforskningen unødvendig komplisert, sier Hansen.

I samme retning

Stasjonssjefen ønsker seg mer politi, men ser at dagens tildelinger til etaten gir minimal økning i staben. Derfor erkjenner han at samarbeidet med sikkerhetsbransjen er viktigere enn noen gang, og at dette bør formaliseres.

– Politiet har ”mistet” ordensmonopolet, og deler nå dette med sikkerhetsbransjens vektere og ordensvakter. Den nye loven om vaktvirksomhet og dens forskrifter viser tydelig hvilke krav som stilles til nevnte bransje og yrkesgrupper, sier Hansen.

I den forbindelse er han opptatt av at både politiet og den private sikkerhetsbransjen drar i samme retning med målsetning om å bidra til et tryggere samfunn.

– Det er helt nødvendig med et samspill mellom aktørene. Og da tenker jeg ikke bare på politiet og sikkerhetsbransjen. De mange utfordringene som finnes i bybildet, og i utelivsbransjen for øvrig, er sammensatte - og består av mange forskjellige typer kriminalitet, sier han.

Politidirektoratet

Bjørn Åge Hansen har gjennom Aktuell Sikkerhet tidligere gitt betydelig honnør til sikkerhetsbransjens satsning på rapporteringsverktøyet Puls. NHO Service har brukt flere hundre tusen kroner på å videreutvikle og tilpasse dette, som fra før brukes internt i Securitas. Med en smarttelefon-applikasjon skal blant annet vekterne kunne rapportere til politiet, enten direkte eller via sine operasjonssentraler. I tillegg til tekst, skal hendelsene det rapporteres om også legge seg rett inn på Puls sitt kartverk.

I tillegg til å bidra med informasjon i form av hendelser, observasjoner og kartreferanser inn til politiets operasjonssentral, skal også den enkelte tjenestemann kunne informeres via mobile dataløsninger. Opplysningene fra vekterne gir politiet kunnskap til å sette inn ressurser på hendelser i sanntid, men også forutsetning for utarbeidelse av statistikker som harmonerer med etatens tankegang om kunnskapsbasert oppgaveløsning.

– Puls gir oss et øyeblikksbilde av det som skjer, samtidig som det er til uvurderlig hjelp i analyse- og planleggingsarbeidet vårt. Når rapporteringsverktøyet eventuelt blir tatt skikkelig i bruk, vil det binde sammen alle de som til enhver tid jobber for å gjøre byen trygg. Det omfatter ikke bare politiet og sikkerhetsbransjen, men også blant annet brannvesenet, skatteetaten, Mattilsynet, kommunen og natteravnene, sier han.

Oslo-politiet har sammen med sikkerhetsbransjen orientert seg om Puls gjennom flere måneder, og erfaringene er at systemet gir et svært godt øyeblikksbilde av byen.

– Når tror du Puls blir tatt skikkelig i bruk?

– Jeg håper det skjer så fort som mulig. Puls er et unikt system for deling av informasjon, og fremstår for meg som utrolig bra. Vi har en intern dialog, og jeg vet at Politidirektoratet allerede er involvert. Målet mitt er at vi blir en del av Puls i løpet av kort tid, og at vi kan bruke systemet til det beste for alle som til enhver tid oppholder seg i Oslo, sier Bjørn Åge Hansen.

Her kan du lese om rapporteringsverktøyet Puls som NHO Service har gått i bresjen for å videreutvikle. Hansen mener dette vil hjelpe politiet med å få oversikt over øyeblikksbildet, men også være viktig i politiets analyse- og planleggingsarbeid.

Her kan du lese hva direktør Kristine Beitland i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har skrevet om at politiet ikke kan bekjempe kriminalitet alene.

"
Powered by Labrador CMS