NSR-seminar LITE

- Vinningskriminaliteten øker i sommer

Sikkherhetsbransjen opplever at det stjeles som aldri før. Det kom frem under NSR-seminaret som nylig satte søkelys på vinningskriminaliteten vi har i vente utover sommeren.

Publisert

Arne Røed Simonsen og Kristine Beitland (t.h.) i NSR satte sammen programmet under NSR-seminaret. Leder for arrangøren, kriminalitetsutvalget for varehandel, logistikk, transport og reiseliv, Anette Tinglum er fornøyd. Åshild Sydsæter i ICA var blant foredragsholderne. (Foto: Even Rise)

  • Securitas opplever at butikkene frastjeles større verdier i juli enn i juni og september.
  • Skan-kontroll sin statistikk viser at tyveri og nasking har økt betydelig i første kvartal.

Det var Næringslivets Sikkerhetsråd sitt kriminalitetsutvalg for varehandel, logistikk, transport og reiseliv som bevisstgjorde eiere og ansatte i varehandelen, samt andre som jobber med kriminalitetsforebyggende arbeid eller som har sikkerhetsansvar i sin virksomhet. Målet var å få frem i lyset at sommeren byr på store utfordringer med ekstra mange tyver i aktivitet.

– Vi kan ikke annet enn spekulere i årsaken, men i juli er det ekstra stor tilstrømning av folk. Samtidig utgjør sommervikarene i mange tilfeller flertallet av dem som er på jobb, sier sikkerhetsansvarlig Jaran Engh i Securitas, om deres erfaring med betydelig tyveri/naskeri-økning i juli.

I papirutgaven av Aktuell Sikkerhet som kommer til uka, kan du lese mer om hans råd til de forretningsdrivende om hvordan de kan gå sommeren mest mulig trygt i møte.

Der kan du også lese om Jørn Cato Olsens bekymring for utviklingen, samt hans tips for å redusere tapet mest mulig. Han er administrerende direktør i Skan-kontroll.

– Vi opplever østeuropeerne og asiatene som de mest dominerende blant de mobile vinningskriminelle. Ofte kreves det omfattende spaning for å avsløre hva de driver med. Totalt sett ser vi en utvikling som gjør at jeg er bekymret for politiets etterforskningskapasitet i årene som kommer, sier Olsen.

Også politioverbetjentene Geir Ellefsen og Robert Thorsen, henholdsvis leder for vinnings- og etterretningsgruppa i Oslo politidistrikt og ordensavdelingen på Sentrum politistasjon, fortalte om sitt arbeid og sine forebyggende mål. Det samme gjorde Åshild Sydsæter fra ICA.

Utvalgsleder Anette Tinglum er svært fornøyd med både innhold og oppslutning på seminaret.

Et av prosjektene det ferske NSR-utvalget nå jobber for å realisere, er en omfattende spørreundersøkelse i håp om å finne svaret på hva kriminalitet koster den enkelte bedrift. Målet er blant annet på best mulig måte å kunne synliggjøre hva som stjeles og verdien på dette.

Powered by Labrador CMS