Nokas-eier velger Loomis

DNB-eide Nokas blir ikke lenger bankens hovedleverandør innen kontanthåndtering. Til høsten byttes de ut med Loomis, noe som innebærer at Nokas-ansatte må sies opp. 

Publisert

Kontanthåndterings-kontraktene som nå er fordelt, er samlet sett blant de desidert største innkjøpsavtalene DNB Bank ASA har. Avgjørelsen om å bytte hovedleverandør har etter det Aktuell Sikkerhet erfarer derfor vært drøftet helt oppe på konsernledernivå. Foruten Loomis som hovedleverandør, skal minst ett selskap i tillegg til Nokas være valgt som underleverandør.

Konsernsjef Heine Wang bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at Nokas ikke har fått fornyet avtalen i samme størrelse som de har i dag. Han understreker at banken fortsatt blir blant selskapets store og viktige kunder. Det samme sier konserndirektør Peter Wesenberg i Nokas Cash handling.

– Vi skal fortsatt ha business med DNB Bank. Omfanget gjør at de fortsatt vil være en av våre største kunder, sier Wesenberg.

– Det er alltid leit å miste oppdrag hos viktige samarbeidspartnere. Vi verken kan eller vil røpe omfanget av våre enkelte kundeforhold, men DNB-avtalen har vært veldig stor. Samtidig er vi fornøyde med at vi beholder noe av den. Det vil alltid være slik at enkelte kunder forsvinner, mens nye kommer til. Slik er det å drive forretning. Vi er nødt til å tjene penger på alt vi gjør, og kan derfor ikke alltid vinne, understreker Wang.

En av de største enkeltkundene Nokas har igjen når DNB går over til Loomis, er Olav Thon Gruppen. I løpet av en treårs-periode skal Nokas levere sikkerhet for nærmere 400 millioner kroner dit. Også avtalen med Sparebank1, som er kunde av Nokas innen både sikkerhet og kontanthåndtering, er ifølge Wang i denne størrelsesorden.

– Vil endringene i DNB-avtalen føre til nedbemanning i Nokas?

– Ja, vi kommer ikke utenom nedbemanning. Men hvor mange det er snakk om, har vi foreløpig ikke oversikt over, sier Wang.

Nokas Cash Handling håndterer årlig, ifølge egne hjemmesider, i overkant av 170 milliarder kroner. Selskapet er representert i Norge, Sverige og Danmark, og konsernet omsetter totalt for cirka 2,3 milliarder kroner. Halvparten av denne omsetningen ble skapt i Norge. I et intervju med Aktuell Sikkerhet tidligere i år, anslo Peter Wesenberg at de innen kontanthåndtering hadde en markedsandel på cirka 65 prosent i Norge. Den eneste konkurrenten innen kontanthåndtering er Loomis.

– Loomis er meget dyktige i Skandinavia, spesielt i Norge og Sverige, sa Wesenberg da.

DNB Bank eier 4,35 prosent av Nokas.

Konserndirektør innen kommunikasjon i DNB Bank ASA, Thomas Midteide, hevder han ikke har noen kommentar å komme med sakens anledning. Aktuell Sikkerhet har ikke lykkes med å få tak i administrerende direktør Steve Gilberg i Loomis.

Powered by Labrador CMS