Alarmselskap vedtar ikke forelegg

Politiet beskylder alarmselskapet for mangelfull brannvarsling, og har ilagt det et millionforelegg. – Det er forferdelig at et menneskeliv har gått tapt, men forelegget kan vi ikke vedta, sier virksomhetens administrerende direktør.

Publisert

Det var i september i fjor at en mann i 30-årene døde av røykutviklingen da det oppsto brann i en sofa i eneboligen hans.

Forelegget på 1 000 000 kroner som Securitas Direct er ilagt, begrunnes med mangelfull varsling og overtredelse av brann- og eksplosjonsloven. I tillegg pålegges selskapet å betale den avdødes foreldre 200 000 kroner i oppreisning.

Ifølge Securitas Direct reagerte husets alarmanlegg med sirene lokalt på stedet da brannen oppsto. Alarmsentralen mottok også signal.

– Sentralen fikk tak i en kontaktperson, som videre fikk kontakt med en person på stedet. Sistnevnte undersøkte boligen uten å kunne påvise brann, heter det i en pressemelding fra Securitas Direct.

– Kontaktpersonen opptrådte helt korrekt ved å undersøke med folk som var på stedet. Alarmsignalene fortsatte også å komme til vår sentral i minuttene som fulgte, sier administrerende direktør Tore Staveland.

Han mener det er feil av påtalemyndigheten å slå fast at selskapet faktisk var klar over at det brant i huset.

– Den kunnskapen hadde vi ikke. Videre baseres forelegget på at sentralen slo av alarmen ved gjentatte signal. Det ble ikke gjort, og er faktisk ikke teknisk mulig. Vi mener derfor at forelegget er ilagt på feil grunnlag, og kan ikke vedta dette, sier Staveland.

– Alarmen fungerte som den skulle og normale varslingsrutiner ble fulgt, legger han til.

Powered by Labrador CMS