Kreative vektere sikrer betalingsterminaler

Kriminelle har funnet en ny måte å svindle til seg verdier gjennom manipulasjon av bankterminaler. I Ålesund har kreative vektere bidratt til at butikkbetjeningen ikke lenger lar seg lure.

Publisert

Securitasvektere har sørget for løsningen som gjør det vanskeligere å manipulere betalingsterminaler. (Foto: Even Rise)

Smarte svindlere har de siste dagene klart å lure butikkansatte til å utlevere seg varer verdt mange tusen kroner uten at forretningene har fått oppgjøret sitt. Ifølge TV 2 napper kjeltringene ut ledninger fra bankterminalene, for å sørge for at de settes i offline-posisjon. Deretter har de kunnet handle med stjålne eller falske kort.

– Han kom inn og prøvde å nappe ut ledningene uten at vi så det, forklarer Nina Witsø til TV 2 om et av svindelforsøkene.

Hun jobber ved gullforretningen Klondike på Ålesund storsenter, en av butikkene som er utsatt for svindlerne.

– De blir mer og mer utspekulerte og finner på noe nytt hele tiden, sier senterleder Ann Helen Haagensen til TV 2.

Hun forklarer at svindlerne gjerne opererer to og to, slik at den ene distraherer betjeningen mens den andre fjerner nettilgangen på kortterminalene. Dermed kan den som skal betale benytte seg av reserveløsningen.

– Hvis butikkene følger de rutinene som er, så skal de be om å få se identifikasjon, og dermed skal det ikke la seg gjøre å bruke stjålne eller falske kort, sier informasjonssjef Kjetil Hauge i Sparebanken Møre til TV 2.

Han oppfordrer de butikkansatte til å sikre terminalene slik at det ikke blir like enkelt som det har vært å nappe ut ledningene.

Og på Sunnmøre har Securitas tatt tak i problemet, og vært hakket mer kreative enn svindlerne. Med en enkel strips har de nå sørget for at ledningene til senterets bankterminaler er blitt vanskeligere å løsne.

– Kanskje er det en Reodor Felgen-løsning, men det er i alle fall en løsning som gjør det verre å fjerne ledningene slik at butikkene kan føle seg tryggere, sier driftsleder Magne Olav Strømme i Securitas avdeling Sunnmøre til TV 2.

Powered by Labrador CMS