Sandra Borch nært.jpg (500x1000)

Krever passkontroll mot kriminalitet

Det finnes begrenset oversikt over utenlandske statsborgere i Norge, og politiet frykter at problemet med mobile vinningskriminelle vil øke i både omfang og alvorlighetsgrad. Dette ønsker Sp-politiker Sandra Borch å forhindre ved å forlate Schengen-avtalen.

Publisert

Sandra Borch, leder i Senterungdommen, vil innføre økt passkontroll for å redusere kriminaliteten i Norge. (Foto: Senterungdommen)

– Er vi tjent med et Schengen-samarbeid, spør leder av Senterungdommen Sandra Borch, og svarer selv:

– Nei!

– Schengen-avtalen betyr i praksis fri flyt av kriminelle. Den betyr mer narkotikakriminalitet, flere ran og tyverier. Det er på tide å ta kontroll over grensen vår igjen. Jeg understreker at utlendinger i seg selv ikke er mer kriminelle, men fordi vi med manglende passkontroll ved grensene tiltrekker oss uforholdsmessig mange kriminelle utlendinger, hevder hun, og påstår videre at mye organsiert kriminalitet i form av vinningstyverier, tigging og narkotikasalg lett kunne vært forhindret med strengere passkontroll.

Hun mener den frie flyten av kriminalitet fra Europa til Norge de siste årene er så alvorlig at det må kreves passkontroll for å reise mellom Schengen-landene.

– Jeg bruker mer enn gjerne et halvt minutt på å vise frem passet mitt enn å stå passivt å se på den økende kriminaliteten som Norge opplever i dag, hevder hun.

Senterungdommen vil under landsmøtet i Senterpartiet fremme sitt klare standpunkt om å melde Norge ut av Schengen-avtalen. I utkastet til nytt partiprogram har partiet allerede lagt opp til å vurdere alternativer til dagens Schengen-samarbeid, men avisa Nationen skrev for noen dager siden at mange sentrale senterpartimedlemmer også stiller krav om at Norge må ut av avtalen.

Kripos har ved en rekke anledninger gitt uttrykk for bekymring over utenlandske ransmiljøer som både har slått til, og som forventes å slå til, i Norge. Dette gjelder spesielt mot ur- og gullforretninger.

Det understrekes for øvrig på politiets hjemmesider at den økonomiske krisen i Europa kan føre til en økning i antall vinningskriminelle som kommer til Norge.

– Grovt sett finnes det liten oversikt over utenlandske statsborgere som befinner seg i Norge, og dette er en stor utfordring. Det innebærer blant annet at utenlandske kriminelle med stor mobilitet og kriminell kapasitet har lav oppdagelsesrisiko ved å opererer i Norge. Den fremtidige trusselen avhenger derfor av hvordan utenlandske kriminelle miljøer vurderer mulighetene for fortjeneste i Norge, samt risikoen for å bli tatt, skriver politiet på sine hjemmesider.

Her kan du lese Sandra Borchs blogg om temaet.

"
Powered by Labrador CMS